Sedat Dönmez

Sedat Dönmez

BİZİM REKLAMA İHTİYACIMIZ YOK Kİ

BİZİM REKLAMA İHTİYACIMIZ YOK Kİ

Reklamla uğraşan herkes mutlaka duymuştur bu lafı en az bir kere de olsa. Kendini dev aynasında gören firmalarımız biz zaten para kazanıyoruz, bakın benim su kadar metrekare fabrikam var büyüğüm diyerek avutur kendini. Halbuki marka olmak fabrikalarınızın büyüklüğü ile değil marka değeriniz ile ölçülür. Marka değeri ise reklamla, iletişimle oluşur. Reklam yapmayan firmalar büyüyemez, marka olamaz. Ancak fiziksel olarak büyür ve fason üretici konumunda devam eder.

 

Dünyanın da Türkiye'nin de en büyük firmaları reklamla büyümüşlerdir. Reklama yatırım yapmış daha sonra ise geri dönüş almanın keyfini yaşamışlardır. Bugün Nestle, Ülker sahip oldukları marka değerlerini doğru reklamı doğru mecrada yapmalarına bağlıdır. Daha bir çok örneği bu şekilde sıralayabiliriz.

 

Kriz döneminde firmalarımız ilk reklamı kesmekle işe başlar. Çünkü reklamı bir yatırım degil harcama olarak görürüz. Reklam bir firmanın değerine yapacağı en iyi yatırımdır. Reklam uzun süreli stratejiler üzerine kurulması gereken bir yatırımdır. Anlık değerlendirmelerle o kadar reklam yaptık geri dönüş alamadık diyen bir çok firmayla karşılaşıyoruz. Fakat reklamı sadece reklam yapmak için yapmak doğru bir anlayış değil. Reklamı nasıl yaptığınız, ne söylediğiniz, nerede söylediğiniz de reklam kararı vermek kadar önemli. Sanayide yedek parça üreten bir firmanın televizyonda reklam yapması ne kadar saçma ise çikolata üreten bir firmanın da sanayiye yönelik bir dergiye reklam vermesi o kadar saçmadır. Malesef firmalarımız yanlış mecra tercihleri yüzünden reklamdan soğuyor, bıkıyor. Peki bunun suçlusu kim firmalarımız mı? Tabiki hayır. Ajanslarımız firmalarımızı doğru mecralara yönlendirmeli. Hangi mecranın doğru olduğunu bilmek firmanın görevi de işi de değildir. Bu sorumluluk reklam ajansına aittir. Firmalarımız mecra tercihlerini ajanslarına bırakmalı eğer geri dönüş alamazsa o zaman bunun hesabını yine ajanslarına sormalıdır.

 

Ajanslar firmaları reklamdan soğutmamak için daha çok çalışmalı, stratejisi olan, firmaya geri dönüş sağlayacak reklamlar yapmalılar. Mecra seçimlerinde pasif değil aktif konumda olmalı müşterilerini yönlendirmeliler. Aksi takdirde firmalar geri dönüş alamaz, reklamdan soğur bundan hem reklam sektörü hem de firmalarımız zarar görür.

 

Doğru reklamları, doğru mecralarda görmek dileğiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sedat Dönmez Arşivi
SON YAZILAR