BM Gazze'yi özel oturumda ele alıyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Gazze'deki insan hakları durumunu görüşmek üzere özel oturum düzenledi.
BM Gazze'yi özel oturumda ele alıyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, İnsan Hakları Konseyinin 21. özel oturumunun açılışında yaptığı konuşmada, BM Gazze Şeridi'nde yaşayan sivillerin durumunun çok kritik olduğunu, Konsey'in bir an önce bu konuyla ilgilenmesi gerektiğini söyledi.

İsrail saldırılarının başladığı 7 Temmuz'dan bugüne kadar Gazze'ye 2 bin 100'den fazla hava saldırısı düzenlendiğini belirten Pillay, saldırılarda 600'den fazla Filistinlinin öldüğünü, bunların en az 147'sinin çocuk ve 74'ünün kadın olduğunu bildirdi.

Yüzlerce evin ve bazı okulların tahrip edildiğini veya büyük zarar gördüğünü ifade eden Pillay, bu saldırıların sonucunda 140 binden fazla Filistinlinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını kaydetti.

Çatışmalar sırasında İsrailli 27 askerin ve iki sivilin de hayatını kaybettiğine işaret eden Pillay, Hamas ve diğer silahlı grupların İsrail'e 2 bin 900'den fazla roket fırlattığını belirtti.

"Evler meşru hedef olamaz"

Sivillerin yaşadığı evlerin askeri amaçlarca kullanılmadığı sürece hedef olarak seçilemeyeceğini vurgulayan Pillay, "Sivillerin yaşadığı evler, şüphe üzerine, meşru hedefler olamaz. Çatışmanın bütün taraflarına kesinlikle tekrar ifade ediyorum, siviller kesinlikle hedef alınmamalı" dedi.

İsrail, Hamas ve diğer Filistinli silahlı grupların uluslararası insani hukuka ve uluslararası insan hakları hukukuna uyması gerektiğini dile getiren Pillay, bu hukuk kurallarına uyulmamasının savaş suçu ve insanlığa karşı suç oluşturabileceğine dikkati çekti.

Uluslararası hukukun ve yaşam hakkının hiçe sayılmasına en önemli örneğin, 16 Temmuz'da Gazze'deki bir plajda oyun oynarken İsrail hava saldırısı ve denizdeki gemilerden atılan bombalarla yedi Filistinli çocuğun öldürülmesi olduğuna işaret eden Pillay, bu çocukların düşmanlıkla kesinlikle bir ilgisi olmadığını belirtti.

Pillay, "Filistinli çocukların da herhangi bir ülkede olduğu gibi yaşam hakkı vardır" dedi.

İsrailli çocukların, ailelerinin ve sivillerin de Gazze'den atılan roketlerin evlerini ve okullarını vurarak kendilerini öldüreceği veya yaralayacağı korkusu duymadan yaşama hakkı olduğunu vurgulayan Pillay, her iki tarafın saldırılarında da ayrım gözetilmediğini ve orantılı davranılmadığını bildirdi. 

İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargonun Gazze sakinlerinin günlük yaşamlarına devam etmelerini engellediğini ifade eden Pillay, "Gazze ablukasının kesin bir biçimde kaldırılması yönünde defalarca yaptığım çağrıyı tekrarlıyorum" diye konuştu.

"İsrail sorumlu"

İsrail'in, işgal eden kuvvet olarak işgali altındaki topraklarda yaşananlardan sorumlu olduğuna dikkati çeken Pillay, Gazze'de ve girilmesine izin verilmeyen bölgelerde yaşayanların insan haklarının ihlal edildiğini kaydetti.

Saldırılar sırasında yapılan insan hakları ihlalleri konusunda hesap verilmesi gerektiğinin de altını çizen Pillay, tarafların, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un bir an önce ateşkes ilan edilmesi çağrısına olumlu yanıt vereceğini umduğunu da söyledi.

Oturumun sonunda, Gazze'deki saldırıların ardından yapılan insan hakları ihlalleriyle ilgili bir karar taslağının kabul edilmesi bekleniyor.