BM Genel Sekreteri belli oldu

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından önerilen eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres, BM Genel Kurulunca oybirliği ile yeni BM Genel Sekreteri seçildi.
BM Genel Sekreteri belli oldu

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından önerilen eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres, BM Genel Kurulunca oybirliği ile yeni BM Genel Sekreteri seçildi.

Guterres, 5 yıllık görevine 1 Ocak 2017'den itibaren başlayacak. BM teamüllerine göre genel sekreterler beş yıllık iki dönem halinde görev yapabiliyor.

İki dönem görev yapan 8. Genel Sekreter Ban Ki-mun, 31 Aralık'ta görevden ayrılacak. 

Guterres'in seçilmesinin ardından konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, halefi Guterres'i tebrik etti. 

Gutterres'in hem siyasetçi hem de eski BM Mülteciler Yüksek Komiseri olarak tecrübelerini anımsatan Ban, "Günümüz dünyasının tehlikeleri ve istikrarsızlıkları karşısında Guterres, tecrübeli bir siyasetçi ve diplomat olarak mükemmel bir seçim." dedi.

BM Genel Kurul Başkanı Peter Thomson da konuşmasında, geçiş sürecinde Guterres'e her türlü desteği vereceklerini belirterek Antonio Guterres'i tebrik etti.

Guterres, BM Güvenlik Konseyinde ender görülen bir uzlaşıyla BM Genel Kuruluna önerilmişti.

"İnsan onuru çalışmalarımın merkezinde olacak"

Yeni Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "İnsan onuru çalışmalarımın merkezinde olacak." dedi. 

BM Genel Kurulu tarafından 9. BM Genel Sekreteri olarak atanan Guterres, kurula hitabına hem BM Güvenlik Konseyine hem de Genel Kurula teşekkür ederek başladı.

BM'nin karşılaştığı zorlukların ve genel sekreterlik yetkilerinin sınırlarının farkında olduğunu belirten Guterres sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Son 10 yılda, savaş ve çatışma bölgelerini ve mülteci kamplarını ziyaret ettim ve insanların çektiği acılara doğrudan şahit oldum. İnsan onuruna ve insani değerlere ne oldu? Sosyal ve ekonomik haklardan mahrum olanların sorunlara neden kayıtsız kaldık? Bu nedenle insan onuru çalışmalarımın merkezinde olacak."

"Cinsiyet eşitliği önceliğim olacak"

Cinsiyet eşitliğinin önemine ve toplumda kadınların yaşadığı sorunlara da değinen Guterres, "Kadınların korunması ve güçlendirilmesi önceliğim olmaya devam edecek." dedi. 

Barış, adalet, insan onuru, hoşgörü ve dayanışma gibi insani değerlere inandığını ifade eden Guterres, "Farklılıklar ise bizi ayıran değil birleştiren değerlerdir." ifadesini kullandı. 

"Suriye halkının çektiği acıları görmek kalbimi paramparça ediyor"

Genel Kurul'a hitabının ardından gazetecilere de açıklamalarda bulunan Guterres, "Suriye halkı yeni umutlar beslemeli mi" sorusuna şöyle cevap verdi: 

"Suriye halkının çektiği acıları görmek kalbimi paramparça ediyor. Şunu söyleyebilirim ki, Suriye halkına barışı götürmek için elimden geleni yapacağım."

Guterres kimdir?

Portekiz'in başkenti Lizbon doğumlu 67 yaşındaki siyasetçi ve diplomat olan Guterres, mühendislik ve fizik bölümünü bitirdikten sonra 3 yıl akademisyen olarak çalıştı. 1974 yılında ise siyasete atıldı.

Portekiz'de 25 Nisan 1974'te şiddet kullanılmadan gerçekleştirilen ve diktatörlüğe son veren Karanfil Devrimi'nin ardından Sosyalist Parti'e katılan Guterres, 1992 yılında partinin genel sekreteri oldu.

1995 ile 2002 yılları arasında Portekiz Başbakanı olarak görev yapan Guterres, başbakanlık görevinin ilk döneminde ekonomik açılımlar yaparak Portekiz'in Expo 98'e evsahipliği yapmasını sağladı ve ülkenin uluslararası alanda görünürlüğünü artırdı.

Başarılı bir döneme imza atan Guterres, 1999 yılında ikinci kez başbakan olarak seçildi. Ancak, Guterres'in ikinci dönemi o kadar da parlak geçmedi. Sosyalist Parti içindeki iç çatışma ve yerel seçimlerde istenilen zaferin elde edilememesi Guterres'i 2001'de istifaya zorladı.

Guterres, 1999 – 2005 yılları arasında ise Sosyalist Enternasyonal’ın başkanlık görevini yürüttü. 

Antonio Guterres, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü insani krizin yaşandığı bir dönemde 2005-2015 yılları arasında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevini üstlendi.

Suriye’de 6 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca Suriyeli mülteciye BM'nin ulaşabilmesi için de yoğun çalışmalar yürüten Guterres, en fazla sayıda Suriyeli mülteciye evsahipliği yapan Türkiye ile de yakın işbirliği içinde oldu. 

Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Sekreteri seçilen Guterres'i kutladı

 Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunca, görev süresi 31 Aralık 2016'da sona erecek Ban Ki-moon'un yerine BM Genel Sekreteri seçilen Antonio Guterres'i tebrik etti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin, Guterres'in BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevini yürüttüğü 2005-2015 yıllarında sergilediği iyi niyet, özveri ve profesyonelliği takdirle izlediği, BM Genel Sekreterliği görevine seçilmesinin memnuniyetle karşılandığı belirtildi. 

Açıklamada, "Ülkemizle kurduğu yakın ilişki ve iş birliğinin, BM Genel Sekreterliği görevini yürüteceği dönemde de süreceğine inancımız tamdır." ifadesine yer verildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Guterres'i tebrik mesajında, yeni görevine seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ve "Türkiye'nin BM hedef ve ilkelerine bağlılığının yanı sıra, uluslararası alanda karşı karşıya bulunulan ve giderek ağırlaşan sınama ve tehditlere karşı yeni Genel Sekretere görevi süresince her türlü desteği sağlamaya hazır olduğu"nu vurguladığı da bildirildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye, kurucu üyesi olduğu BM'nin, ihtilafların önlenmesi ve çözümü, barışı koruma faaliyetleri, kalkınma ve insani yardımlar gibi alanlardaki çalışmalarına güçlü biçimde katkıda bulunmaktadır. Ülkemiz, bölgesinde önemli bir iş, finans ve kültür merkezi olan İstanbul’un aynı zamanda bir BM merkezi olması yolunda önemli adımlar atmıştır. Ülkemiz ayrıca, BM'nin uluslararası alanda yaşanan siyasal, ekonomik, kültürel ve toplumsal değişikliklerin yarattığı yeni ortama uyum sağlayabilmesi amacıyla yürütülen reform çalışmalarına yapıcı katkılarda bulunmaktadır."