BM'den 'çocukların silahlı çatışmalardan korunması' çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban, tüm ülkelerden acilen çocukların çatışmalardan korunmasını istedi.
BM'den 'çocukların silahlı çatışmalardan korunması' çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yaptığı konuşmada, BMGK üyelerine ve tüm ülkelere çağrıda bulunarak, acilen çocukların silahlı çatışmalardan korumalarını istedi.

Ağustos ayı Dönem Başkanı Malezya'nın BM Daimi Temsilcisi Ramlan İbrahim Başkanlığında toplanan BMGK, "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar" üzerine BM Genel Sekreterinin raporunu görüştü.

Genel Sekreter Ban, BMGK'ya 15'inci yıllık raporunu sundu. Raporda, bir yıl boyunca meydana gelen silahlı çatışmalardaki çocuklara yönelik "vahim" ihlallere yer verildi.

"Çocuklar 'gerçek cehennem acısı' çekiyorlar"

Toplantıda BMGK üyelerine hitap eden Genel Sekreter Ban, raporda yer alan bazı önemli noktalara değindi.

Konuşmasında, "Küresel güvenlik manzarası çarpıcı şekilde değişmeye devam ediyor, fakat bir gerçek değişmiyor: Çocuklar hala savaşta en yüksek maliyeti ödüyor." diyen Ban, çatışmalarda erkek ve kız çocuklarının ve kızların doğrudan hedef olduklarını söyledi.

Ban çocukların, işkence gördüklerini, cinsel istismara uğradıklarını, sakatlandıklarını, hapsedildiklerini, açlığa mahkum olduklarını ve öldürüldükleri vurgularken, "Onların evleri ve okulları imha edildi. Irak, Nijerya, Somali, Güney Sudan, Suriye ve Yemen gibi yerlerde, çocukları 'gerçek cehennem acısı' çekiyorlar." diye konuştu. 

19 Eylül BM Göçmenler ve Mülteciler Zirvesi 

Konuşmasında, mültecilerin yarısından fazlasında çocukların dehşete düştüğünü belirten Ban, "Bu insanların yerlerinden olmasının temel nedenlerine acilen cevap vermeliyiz ve aynı zamanda bu büyük krizle yüzleşmek zorundayız." dedi.

Ban ayıca, 19 Eylül'de New York'ta mülteci ve göçmen sonuyla ilgili gerçek anlamda küresel bir tartışma imkanı sağlayacak BM Göçmen ve Mülteciler Zirvesi'nin yapılacağını bildirirken, bütün hükümetleri, çocuklarının korunması konusunda odaklanılacak zirveye fikir ve taahhütleriyle katılmalarını istedi.