BM'den Rusya Yüksek Mahkemesine 'Kırım' çağrısı

BM Genel Sekreteri Yardımcısı Simonoviç, "Rusya Federasyonu Yüksek Mahkemesini, Kırım Tatar Milli Meclisinin faaliyetlerinin yasaklanması kararını reddetmeye davet ediyorum." dedi.
BM'den Rusya Yüksek Mahkemesine 'Kırım' çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı Ivan Simonoviç, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) daimi konsey toplantısında yaptığı konuşmada, Ukrayna'daki çatışmalar sonucunda insan hakları durumunun kötüleştiğini söyledi.

Minsk anlaşmasında mutabakata varılan ve çoğu insan haklarıyla ilgili önlemlerin uygulanması için taraflara çağrıda bulunan Simonoviç, "Eğer ayrılıkçıların durdurulması ve ağır silahların ortadan kaldırılması yönünde acil önlem alınmazsa, Ukrayna'daki geniş çaplı düşmanlığın yeniden artması riski çok yüksek." dedi.

Tarafların mayın eylem faaliyetlerinde güçlü sistematik koordinasyon gerektiğini kaydeden Simonoviç, "Mayınlar, bubi tuzakları ve patlamamış savaş kalıntıları, sivillere karşı en büyük tehdidi oluşturuyor." diye konuştu.

"Adalete ulaşıldığını görmeye ihtiyacımız var"

Kırım'daki insan hakları ihlallerinin gözle görülür şekilde kötüleştiğini belirten Simonoviç, Kırım Tatarlarının kötüleşen durumuna dikkati çekti.

Rusya'nın Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini durdurma kararına tepki gösteren Simonoviç, şu ifadelerini kullandı:

"Rusya Federasyonu Yüksek Mahkemesini, Kırım Tatarlarının ana temsil organının yasaklanması kararını reddetmeye davet ediyorum. Çatışmaların bittiğini, 2014'ten beri ihlaller ve ölümlerin hesabının verildiğini, ve kurbanlar ve aileleri için adalete ulaşıldığını görmeye ihtiyacımız var."