BM'nin Yemen yaptırımları raporu

BM'nin Yemen yaptırımları raporu

 Eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, BM'nin, "görevde bulunduğu 33 yıl boyunca, usulsüz yollarla, değeri 32 milyar ila 60 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilen mal varlığı biriktirdiği" yönündeki iddialarını yalanladı. 

Salih'in liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi Partisi'nin internet sayfasında yer alan açıklamada, BM Güvenlik Konseyinin hazırladığı uzmanlar paneli raporunda yer alan, "Salih'in 33 yıllık görev süresince yolsuluk, rüşvet ve yasa dışı yollardan servet biriktirdiği" bilgisinin "asılsız" olduğu savunuldu. 

Açıklamada, "ülkedeki barışçıl siyasi çözüm çabalarına hiçbir fayda sağlamayan bu iddiaların makul olmadığı" belirtilerek, "raporu hazırlayanların iddialarını ispatlamaları, 'sözde' mal varlığına el konularak ülkeye iade edilmesi ve dönemin maliye bakanları ile merkez bankası başkanlarının sorgulanması" çağrısında bulunuldu.   

BM Güvenlik Konseyine dün sunulan raporda, devrik Cumhurbaşkanı Salih'in, görevde bulunduğu 33 yıl boyunca, değeri 32 milyar ila 60 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilen mal varlığı biriktirdiği ve daha sonra bu varlıkların büyük kısmını başka isimler kanalıyla ülke dışına çıkardığı ileri sürülmüştü. 

BM, Kasım 2014'te ayında da Salih ile Husi liderleri Abdullah Yahya el-Hakim ve Abd el-Halik el-Husi hakkında geçiş sürecine zarar verdikleri gerekçesiyle seyahat yasağı ve varlık dondurmayı içeren yaptırım uygulanması kararı almıştı.