Bodrum'da "Halikarnassos" kazılarının 50 yıllık hikayesi

Bodrum'da Danimarkalı arkeolog Prof. Dr. Pedersen, Türk-Danimarka arkeolojik çalışmalarının 50 yıllık hikayesini anlattı - Prof. Dr. Pedersen: - "Danimarka için Halikarnassos çok önemli"
Bodrum'da "Halikarnassos" kazılarının 50 yıllık hikayesi

MUĞLA (AA) - Muğla'nın Bodrum ilçesinde Danimarkalı arkeolog Prof. Dr. Poul Pedersen, düzenlenen konferansta Türk-Danimarka arkeolojik çalışmalarının 50 yıllık hikayesini anlattı.

İlçede Akademia Vakfı bünyesindeki Herodotos Tarih Araştırmaları Merkezi ile Bodrum Belediyesi tarafından Herodot Kültür Merkezi'nde program düzenlendi.

Arkeolog Prof. Dr. Pedersen, 1970 yılından bu yana kesintisiz olarak yürüttüğü arkeolojik çalışma ve araştırmalarını sundu.

Halikarnas Mozolesi, Mausolos'un sarayı, Mars Tapınağı ve Halikarnassos'un sur duvarlarını anlatacaklarını belirten Pedersen, Halikarnassos kazılarına 47 yıl önce başladığını hatırlattı.

Antik Halikarnassos'ta kendisini en çok büyüleyen eserin Halikarnas Mozolesi olduğuna işaret eden Pedersen, mozolenin hem işçiliğiyle hem de yapısal detaylarıyla muhteşem bir eser olduğunu, hayatı boyunca bu eser üzerinde çalışmaya ve makaleler üretmeye devam edeceğini vurguladı.

Pedersen, 2019 yılında yeniden kazı çalışmalarına başlayacaklarını, bununla ilgili gerekli izinlerin alınması için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Bodrum ilçesiyle ilgili 100'den fazla bilimsel makalenin yayımlandığını belirten Pedersen, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki 5 yıl içerisinde yeni kitaplar yayınlayacağız. Özellikle Halikarnas'ın şehir surlarıyla ve eski yazıtlarla ilgili olacak. Roma mozaikleriyle ilgili de kitaplarımız yayımlanacak. Danimarka için Halikarnassos çok önemli. Çünkü modern Danimarka kültürlerinin kökü belki de Akdeniz ülkelerindeki eski kültürlere dayanıyor. İtalya, Yunanistan ve Türkiye'deki gibi. Modern Danimarka demokrasisinde aslında başlangıç noktaları uzun ve kıvrımlı yollarla Atina'daki eski demokrasiye dayanıyor. Herodot'un tarih bilimini ve ilkelerini başlattığı bilinmektedir. Bununla ilgili Danimarka'daki liselerde bütün öğrenciler Heredot'u öğrenmektedir."

Fotoğraf sunumu eşliğinde gerçekleştirilen konferansta Pedersen, 1970'li yıllarda yapılan arkeolojik kazılar ve tarihi buluntular hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Konferansa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Kaynak: