Bodrum'daki deprem

Prof. Dr. Uslu: "Oraklar'dan sonra Karaada’nın hemen arkasından İstanköy’ün yerleşimin pek olmadığı arka taraflarına kayan fay hattı Bodrum’u pek etkilemeyecek gibi görünmektedir"
Bodrum'daki deprem

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, "Oraklar'dan sonra Karaada’nın hemen arkasından İstanköy’ün yerleşimin pek olmadığı arka taraflarına kayan fay hattı Bodrum’u pek etkilemeyecek gibi görünmektedir" dedi.

AA muhabirine açıklama yapan Uslu, geçmişte Bodrum-İstanköy arasında olan büyük depremlere bakıldığında neredeyse her 96-100 yıl arasında bir büyük deprem olduğunun görüleceğini belirtti.

Bodrum Yarımadası'nda iki kırık bulunduğunu aktaran Uslu, iki kırığın tam Karaada’nın olduğu yerde kesiştiğini dile getirdi. 

Bodrum'un karşısında bulunan özellikle Karaada içindeki sıcak su ve mağaraların jeolojik faaliyetlerin göstergesi olduğunu vurgulayan Uslu, deprem olursa bu noktadan başlayabileceğini anımsattı.

- "Fay hattı Bodrum'u pek etkilemeyecek gibi görünüyor"

Söz konusu kırıkların düşey olarak blok halinde çöktüğünden, yan atımlı depremler gibi büyük etki yaratmayabileceğini vurgulayan Uslu, "Bu da sevindiricidir. Bodrum yarımadası oldukça kayalık bir zeminde olduğundan bu yarımadanın özellikle kuzey kısımlarında bir deprem pek olmamıştır. Bu iki kırık aslında Fethiye’den başlayan, Oraklar'dan sonra İstanköyde biten ana fay hattının üzerindedir. Oraklar'dan sonra Karaada’nın hemen arkasından İstanköy’ün yerleşimin pek olmadığı arka taraflarına kayan fay hattı Bodrum’u pek etkilemeyecek gibi görünmektedir" diye konuştu. 

- "Bodrumda bir depremin yıkım yaratma olasılığı az" 

"Geçmişte olan binlerce deprem ile Bodrum bugünkü doğal yapısına ulaşmış, Yunanistan'a ait adalar olan Kilimli (Kalimnos) ve İstanköy (Kos) adaları depremlerle Türkiye ana karasından ayrılmıştır" diyen Uslu, şöyle devam etti:

"Bodrum'da bir depremin yıkım yaratması olasılığı bu yüzden azdır. Ancak Karaada’da kesişen kırıklar ve Gökova Körfezi'nde olacak depremler etkili olabilir. İlerleyen yıllarda Karada’dan başlayıp, İstanköy'e kadar uzanan deniz dalgalı bir deprem olasılığı bulunmaktadır. Söz konusu depremlerin az da olsa Bodrum'a etkileri söz konusudur. Bodrum yarımadasında yapılaşmaların söz konusu depremler nedeniyle daha ciddi kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca böyle bir deprem için hazırlıklı olunmasında yarar vardır."