'Boeing ile İran arasındaki anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, Amerikan uçak üreticisi Boeing ve İran Hava Yolları'nın uçak alımı konusunda anlaşma sağlamasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
'Boeing ile İran arasındaki anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Amerikan uçak üreticisi Boeing ve İran Hava Yolları'nın uçak alımı konusunda anlaşma sağlamasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Kirby, günlük basın toplantısında, Boeing’in ülkenin hava filosunun yenilenmesi kapsamında 737 ve 777 serisi yolcu uçaklarını satımı konusunda İran’la anlaşmasına ilişkin konuştu.

Kirby, “ABD Dışişleri Bakanlığı olarak, Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (JCPOA) ticari ilişkiye izin verdiği şekilde Boeing’in İran Hava Yolları'yla anlaşma sağlamasını memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi.

Kirby uçak üreticisi Boeing’in anlaşma süreci içerisinde ABD Dışişleri Bakanlığı ile yakın ilişki içerisinde olduğunu belirtti.

Gerekli görüldüğü durumda bu anlaşmanın iptal edilebileceğine dikkat çeken Kirby, "JCPOA metninde ABD hükümeti, sivil taşımacılık, bununla ilişkili parçalar ve servis için verilen iznin belirtilen amaç olan sivil havacılık dışında kullanımı durumunda iptal hakkını elinde bulunduruyor." diye konuştu.

"Anlaşma İran'ın uluslararası toplumla ilişki kurmaya başlama isteği adına iyi bir örnek"

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Josh Earnest da anlaşmanın İran’ın uluslararası toplumla yeniden ilişki kurmaya başlama isteği adına iyi bir örnek olduğunu söyledi.

İran Air, ambargo sebebiyle şu ana kadar 1979'dan önce satın aldığı uçaklarla hizmet veriyor. Uçak filosu yenilenememesi kaza riskinin de artmasına neden olmuştu. Bu nedenle İran'da son 37 yıl içinde 200'den fazla uçak kazası yaşanmış ve bu kazalarda da 2 binin üzerinde insan hayatını kaybetmişti.