Boko Haram hayatta kalabilmek için strateji değiştiriyor

Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü'nün (FMM) operasyonları karşısında güç kaybeden Boko Haram, son dönemdeki saldırılarıyla varlığını devam ettirme mücadelesi veriyor
Boko Haram hayatta kalabilmek için strateji değiştiriyor

Çad Gölü Havzası'ndaki ülkeleri hedef alan Boko Haram'ın son dönemde saldırılarını artırması, örgütün "zayıflayan gücünü korumaya çalıştığı" şeklinde değerlendiriliyor.

Çad, Nijer, Nijerya, Kamerun ve Benin tarafından oluşturulan ve 10 binden fazla askerle hareket eden Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü'nün (FMM) operasyonları karşısında güç kaybeden Boko Haram, iki ay aranın ardından bölgedeki saldırılarına hız verdi. 

Nijer'in Bosso kentinde 4 Haziran'da Boko Haram saldırısında 26 asker yaşamını yitirdi, 112 kişi yaralandı ve 55 militan öldürüldü. Kamerun'un kuzeyindeki Tubun Ali kasabasına da geçen hafta saldırı düzenleyen örgüt, 10 balıkçıyı öldürdü, daha sonra komşu kasaba Darak'a saldırarak 40'a yakın balıkçıyı kaçırdı. Balıkçıların cesetleri birkaç gün sonra Çad Gölü'nde bulundu.

Örgüt, amaçlarına karşı çıkan herkese öfkeyle yaklaşıyor

Tüm bu olaylardan sonra örgütün, hala güçlü olduğunu göstermek için, FMM operasyonlarına karşı yeni bir strateji geliştirdiği belirtiliyor.

Boko Haram'ın, Nijerya'nın Ngoshe bölgesinde bulunan bomba imalathanesinin şubat ayında bombalanarak imha edilmesi örgütü ciddi anlamda zayıflattı.

Nijerya'nın Kumshe bölgesinde, Kamerun ordusunun desteğiyle 23-24 Şubat'ta örgüte karşı düzenlenen operasyonlarda da çok sayıda militan öldürüldü, askeri malzeme yok edildi.

FMM'de görevli General Buba Dobekreo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zayıflayan örgütün strateji değiştirerek hayatta kalmaya çalıştığını söyledi. Dobekreo, daha önce askerlerle çatışan örgütün lojistik anlamda zayıfladığı için Nijerya, Kamerun ve Çad'daki eylemlerini intihar saldırısına dönüştürdüğünü belirtti.

Örgütün yeni hedefi balıkçılar

Kamerun'un kuzeyindeki Mayo Sava'nın Valisi Babila Akau, bölgede saldırıların şubattan bu yana motosiklet ve bisikletle gelen militanlarca yapıldığını söyledi.

Öte yandan Boko Haram'ın Çad Gölü'ndeki saldırıları nedeniyle evini terk eden balıkçılardan Osman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisi gibi çok sayıda balıkçının kalacak yerleri olmadığı için, yeni saldırı riskine rağmen evlerine döndüğünü belirtti.

Osman, "Maddi sorunlar sebebiyle evimizden ve tarlalarımızdan uzakta daha fazla yaşayamazdık. Bu yüzden hayatımızı riske atarak geri dönmek zorunda kaldık" dedi.

Kamerunlu jeostrateji uzmanı Honore Eboa'ya göre, faaliyet gösterdiği Çad Gölü'nün sularla çevrili olması militanların kayık kullanarak balıkçılara saldırmasına imkan tanıyor.