Boko Haram'a "büyük operasyon" hazırlığı

Boko Haram'a "büyük operasyon" hazırlığı

Boko Haram'la mücadele için oluşturulan Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü'nden (FMM) General Buba Dobekreo, Boko Haram'ın kalan son mevzilerine operasyon düzenleyeceklerini belirtti.

General Dobekreo, operasyonla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tentacule Operasyonu' kapsamında Boko Haram'ın kalan son mevzilerini de yok etmeye çalışacağız" dedi.

Örgütün, FMM'nin operasyonları karşısında güç kaybettiğini ifade eden Dobekreo, Boko Haram ile savaşlarının aynı kararlılıkla sürdürüldüğünü vurguladı.

Yakında yağışların başlayacağına dikkati çeken Dobekreo, bu durumun askerlerin hareket etme kapasitelerini düşürebileceğini ancak operasyonlara ara verilmeyeceğini kaydetti. Dobekreo, güvenlik gerekçesiyle söz konusu operasyonun başlayacağı tarih ve görev alacak asker sayısına ilişkin bilgi vermedi.

Boko Haram'la mücadele eden güvenlik güçlerinin, Kamerun'un kuzeyinde Garua bölgesindeki askeri üste görev yapan ABD'li askerlerin tecrübelerinden faydalandığını aktaran Dobekreo, Fransız güçlerinin de Kamerun ordusuna mayın temizleme eğitimi verdiğini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir askeri yetkili ise Nijerya ve Kamerun güvenlik güçlerinin, saldırılarıyla Çad Gölü'nü hedef alan Boko Haram'ın Sambisa ormanı yakınındaki en önemli üssünü ortadan kaldırmak amacıyla kapsamlı bir operasyon hazırlığı yapıldığını anlattı.

- "Boko Haram küçük gruplar halinde hareket ediyor"

Uç Kuzey bölgesinin 4'üncü askeri bölge komutanı General Kodji Jacob ise Çad Gölü'nde silahlı grupların yanı sıra kaçakçılık yapan örgütlerle de mücadele edildiğini ifade etti.

Kodji, "Boko Haram'ın maddi sıkıntı içinde olduğunu ve ihtiyaç duydukları parayı karşılamak için kolay saldırabildikleri yerleri seçtiklerini" dile getirdi. Kodji, örgütün, ulaşımın ancak kayıklarla sağlandığı Çad Gölü çevresindeki adaları ve adalarda yaşayan halkı bu nedenle hedef aldığını söyledi.

Bazı askeri yetkililer ise sağ yakalanan kimi örgüt militanlarının sorgularında, Boko Haram'ın lideri Ebu Bekir Şekau'nun öldüğünü beyan ettiklerini ancak tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini belirtti.

Yetkililer örgütün, Çad Gölü'nün 2 milyon kilometrekarelik alana sahip olduğunu, bu nedenle küçük gruplar halinde hareket eden militanların ne zaman tamamen etkisiz hale getirilebileceğinin bilinmediğini vurguladı.

- "Boko Haram'ın potansiyel yeni lideri Blachera" 

Öte yandan Senegal Timbuktu Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bakary Sambe, 2002'de örgüte katılan 40 yaşlarındaki Kamerunlu Blachera'nın "Boko Haram'ın potansiyel yeni lideri" olabileceği değerlendirmesinde bulundu. Sambe bu ismin, örgütün başına geçmesi halinde, silah ticaretinin yaygın olduğu Sudan-Libya hattında önemli bağlantıları bulunması sebebiyle Şekau'dan daha kanlı eylemlere imza atabileceğini belirtti.

Çad, Nijer, Nijerya, Kamerun ve Benin tarafından geçen yıl oluşturulan ve 10 binden fazla askerle hareket eden FMM'nin operasyonları karşısında güç kaybeden Boko Haram, iki ay aranın ardından bölgedeki saldırılarına yeniden hız verdi.

Nijer'in Bosso kentinde 4 Haziran'da Boko Haram saldırısında 26 asker yaşamını yitirmiş, 112 kişi yaralanmış ve 55 militan öldürülmüştü. Kamerun'un kuzeyindeki Tubun Ali kasabasına da iki hafta önce saldırı düzenleyen örgüt, 10 balıkçıyı öldürmüş, daha sonra komşu kasaba Darak'a saldırarak 40'a yakın balıkçıyı kaçırmıştı. Balıkçıların cesetleri birkaç gün sonra Çad Gölü'nde bulunmuştu.