Sami Gediz

Sami Gediz

BÖLGE KOP’ARAK BÜYÜYECEK

BÖLGE KOP’ARAK BÜYÜYECEK

Konya Ovası Projesi diye adlandırdığımız ‘Kalkınma Ortak Paydamız’ sloganıyla kurulan KOP Bölge Kalkınma idaresi toplantısında Başkan Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu’nu dinledik. Uzun uzun bize KOP Bölge Kalkınma İdaresini anlattı. Gittiği bölgelerde Başkan ‘Su ne zaman geliyor’ diye soruyorlarmış. Bu idarenin sadece su ile sınırlı olmadığını anlattı. Enerjisinden, sanayisi ve tarımına kadar bir bölgenin komple kalkınması için çaba harcadıklarını belirtti. Gelecek yüzyılın ve 2023 hedeflerinin gerçekleşmesi açısından KOP çok önemli bir noktada bulunuyor. Başkan, öncelikli hedefin tarımın altyapısını hazırlayacak, bölgeyi denizlere açacak, yenilenebilir enerji yatırım üssü haline getirecek ve bölgede sosyokültürel gelişmeyi sağlayacak KOP Eylem Planı'nı hazırlamak olduğunu söyledi. 2013 yılı içinde en yüksek bütçe KOP’a ayrıldı.

****

KOP Bölge İdaresi Başkanlığı tarım sektöründe 70 milyon TL, iktisadi alanda 10 milyon TL, sosyal alanda ise 20 milyon TL (toplam 100 milyon TL) bütçe ile en fazla bütçe ayrılan kurum oldu. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel’e bir milyon 402 bin TL’si kredi olmak üzere toplam 10 milyon 100 bin TL 2013’te harcayacak. DSİ, önceki yıllarda bu projeye tahmini olarak 211 milyon 621 bin TL’si kredi olmak üzere 319 milyon 913 bin TL harcadı. DSİ, KOP bünyesindeki Çumra II. Merhale kapsamında ise 15 milyon TL harcayacak. Başlangıç yılı 1974 olan bu projeye 2012 sonuna dek tahminen 224 milyon 560 bin TL’si kredilerden karşılanan toplam 934 milyon 93 bin TL tutarında harcama yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından KOP Bölgesi illerinde arazi toplulaştırma işlemlerine 2013’te toplam 60 milyon TL yatırım yapılması planlandı. Bu illere yapılacak arazi toplulaştırma harcamaları birinci merhalede 35 milyon TL, ikinci merhalede ise 25 milyon TL harcanacak.

****

Başkan Babaoğlu’nun üzerinde durduğu konulardan biride şuydu: 3 milyon hektarlık alan var. GAP bölgesinde 1,7 milyon hektar sulanabilir tarım arazisi bulunuyor, KOP bölgesinde 1,8 milyon hektar sulanabilir arazi bulunuyor. Bu benzerliğe karşın GAP bölgesinde su potansiyeli 55 milyar metreküpken, KOP bölgesinde ise 8,5 milyar metreküptür. Bu rakam şu anlama gelmektedir, daha fazla sulanabilir tarım arazisine sahip bir bölgenin bir yandan tasarruflu kullanım için alt yapı oluştururken diğer yandan da başka havzalardan su getirilmesinin gerekli olduğunun kanıtıdır. Bizim GAP’tan dahi su getirmemiz gerekir. Bu sözlerle aslında projenin ne denli olduğunu görebiliyoruz. KOP bu süreçten sonra sadece tarımda değil, hem sanayi alanında, hem enerji alanında farklı kalkınma modelleri ile bölgeye katkı sağlamaya devam edecektir. Bu süreçte emeği geçen Başkan Babaoğlu ve Yardımcısı İhsan bey’e kolaylıklar dileriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sami Gediz Arşivi
SON YAZILAR