Bosna Hersek TAP ve Türk Akımı'nı bekliyor

Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomi Bakanı Sarovic, "TAP ve Türk Akımı'nın Bosna Hersek'ten de geçmesini isterdim. Bu, hem ülkenin çıkarları, hem de gelecekteki talep için önemli." dedi.
Bosna Hersek TAP ve Türk Akımı'nı bekliyor

Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomi Bakanı Mirko Sarovic, Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) ile Türk Akımı'nın Bosna Hersek'ten de geçmesini istediğini belirterek, "İkisinden biri ülkemizden geçerse bu bizim güvenliğimizi de ekonomimizi de olumlu etkileyecek." dedi.

Önümüzdeki hafta Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenecek Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü İş Forumuna katılacak olan Sarovic, AA muhabirine verdiği demeçte, Türkiye-Bosna Hersek ilişkilerini ve iş forumundan beklentilerini açıkladı.

Sarovic, Türkiye ile Bosna Hersek'in çok iyi ilişkilere sahip olduklarını belirterek, "Bosna Hersek'ten et, yağ ve un ihracatıyla bu ikili ilişkiler daha da gelişti." ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye et ihraç etmeyi sürdüreceklerini söyleyen Sarovic, Türkiye'de yapılacak üçlü iş forumunda yağ ve un ihracatının da ele alınacağını kaydetti.

Sarovic, Bosna Hersek'ten Türkiye'ye yılda 15 bin ton et ihracatı hedefini değerlendirerek, "Bosna Hersek'ten ihraç edilen 7 bin ton et, bizim için makul bir rakam ancak bunun 8 bine çıkarılması ülkemiz adına daha uygun. Süreklilik sağlandığı takdirde miktarı her yıl artırmak elimizde." diye konuştu.

Türk Akımı ve TAP talebi

Azerbaycan'dan gelen Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) ile Rusya'dan gelen Türk Akımı'nın Bosna Hersek'ten de geçmesini istediklerini aktaran Sarovic, "Bu, hem ülkenin çıkarları, hem de gelecekteki talep için son derece önemli. İkisinden biri ülkemizden geçerse bu bizim güvenliğimizi de ekonomimizi de olumlu etkileyecek." ifadelerini kullandı.

Sarovic, gelecek altı ay içinde enerji ve boru hattı sorunlarını çözmeleri gerektiğine dikkati çekerek, bu sorunların 2017 yılında "odak noktası" haline geleceğini belirtti.

Bosna Hersek'in Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracından (IPA) da destek aldığını söyleyen Sarovic, "Boru hattı projesinde maddi yardım konusunda IPA'dan destek alabiliriz ancak enerji konusunda daha fazla proje üretmeliyiz." yorumunu yaptı.