Bosna Hersek'te 506 yıllık gelenek

Boşnakların İslam'ı kabul etmesinin simgelerinden Ayvaz Dede anısına, 506 yıldır düzenlenen şenlikler kapsamında, atlı birlikle programın gerçekleştirileceği Prusac kasabasına doğru yola çıktı.
Bosna Hersek'te 506 yıllık gelenek

Boşnakların İslam'ı kabul etmesinin en önemli simgelerinden Akhisarlı Ayvaz Dede anısına, 506 yıldır düzenlenen şenlikler kapsamında, ülkenin çeşitli kentlerinden gelen atlı birlikler, yarın merkezi programın gerçekleştirileceği Prusac (Akhisar) kasabasına doğru yola çıktı. 

Geleneksel kıyafetleri ve ellerinde sancaklarıyla Karaula'da buluşan yaklaşık 100 atlı, tekbir ve ilahiler eşliğinde Prusac'a uğurlandı. Travnik İmamı Salih Indzic, atlıları duayla yolcu etti.

Atlılar, önce Donji Vakuf şehrine gidecek, buradaki karşılama törenin ardından Prusac'a geçecek.

Atlılar arasında bulunan 13 yaşındaki Dzenan Gradincic, şenliğe bu yıl beşinci kez katıldığını ifade ederek, 2012'de Karaula'dan hareket eden en genç atlı seçildiğini söyledi.

Etkinliği katılacaklar, rivayete göre Ayvaz Dede'nin beş asır önce Prusac kasabasında yaşanan kuraklık nedeniyle yakınlardaki dağda 40 gün dua ettikten sonra su bulduğu bölgeye geçerek, dua edecek. Ayvaz Dede Şenlikleri, Kur'an-ı Kerim ve ilahilerin okunmasının ardından kılınacak öğle namazıyla son bulacak.