'Bosna'nın çatısı'nda ramazan coşkusu

Bosna Hersek'in "çatısı" olarak tanımlanan, en yüksek rakımlı köyü Lukomir'de halk, ramazan ayında iftarlarını birlikte yapıyor.
'Bosna'nın çatısı'nda ramazan coşkusu

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna yakınlarındaki Bjelasnica dağında bulunan ve ülkenin en yüksek rakımlı köyü olması nedeniyle "Bosna'nın çatısı" olarak da nitelendirilen Lukomir'de ramazan, coşkuyla ve beraberlik içinde yaşanıyor.

Kış aylarında aşırı soğuklar nedeniyle terk edilen köy, havaların ısınmasıyla yeniden canlandı.

Yaklaşık 20 kişinin yaşadığı köyde, ramazan ayı ise ayrı bir coşkuyla karşılanıyor. İftarını her akşam birlikte yapan halk, kendilerini "büyük bir aile" olarak tanımlıyor.

Lukomir'deki asırlık taş evlerinin önünde iftar vaktini ve iftar için gelecek misafirlerini bekleyen köy sakinleri, köy camisinde okunan ezanla birlik ve beraberliğin en güzel resmini yansıtıyor.

Köy sakinlerinden İsmet Comor, havaların ısınmaya başlamasıyla bir ay önce köye döndüğünü anlatarak, "Kış aylarında Saraybosna'da kalıyorum. Bu köyde doğdum, kim bilir belki burada öleceğim." dedi.

Lukomir'deki halkın tamamının oruç tuttuğunu söyleyen Comor, gün içerisinde hem çalışmak hem de dinlenmek için zaman ayırdıklarını ifade etti.

"Ramazan ayıyla bütünleşen farklı bir ruh var"

Bosna Hersek'te, doğal güzellikleriyle ün salmış yerlerde iftar düzenlediklerini anlatan Hodzic, Lukomir'de Bosna Hersek kültür ve geleneklerine ait çok fazla şeyin bir arada olduğuna işaret etti.

Lukomir'de ilk kez iftar yapmaya gelen Edina Cerimovic Drugovac ise uzun zamandır dağcılıkla uğraştığını söyleyerek, "Şehirde çok çeşitli iftar imkanları sunuluyor ama burada ramazan ayıyla bütünleşen farklı bir ruh var." ifadelerini kullandı.