Boykot kararına esnaftan destek

Türkiye'ye karşı açılan ekonomik savaşın ardından Başkan Erdoğan’ın çağrısıyla, yastık altındaki euro, dolar ve altınlarını bozduran Türk milleti, şimdi de ABD ürünlerini boykot etmeye hazırlanıyor.
Boykot kararına esnaftan destek

Türkiye'ye karşı açılan ekonomik savaşın ardından Başkan Erdoğan’ın çağrısıyla, yastık altındaki euro, dolar ve altınlarını bozduran Türk milleti, şimdi de ABD ürünlerini boykot etmeye hazırlanıyor. Yerli ürünlere rağbetin her geçen gün daha fazla arttığını dile getiren esnaf ise Erdoğan’ın bu çağrısına destek veriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile yaşanan kriz sonrası dolardaki yükselişe karşı "Dolar molar bizim yollarımızı kesmez. Tekrar söylüyorum, yastığı altında doları, eurosu olan varsa Türk Lirası ile bozdursun" çağrısında bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu çağrısı büyük karşılık bulmuş ve Türkiye’nin her yerinde; dolar, euro ve altın bozdurma kampanyaları düzenlenirken, vatandaşlar döviz büroları ve kuyumculara akın etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün SETA’da yaptığı konuşmada yerli üretime vurgu yaparak, ABD’ye elektronik ürünlerde boykot uygulanması konusunda çağrı yaptı. Konu ile ilgili görüşünü aldığımız Konya esnafı, Erdoğan’ın bu çağrısına destek veriyor. Yerli ürünlerin, ithal ürünlere göre daha fazla satıldığını söyleyen Konya esnafı, vatandaşa yerli ürünleri almaları noktasında çağrıda bulunuyor.

melik-doviz.jpg

YERLİ ÜRÜNLERE RAĞBET ARTIYOR

Piyasanın artmasından ve kur değerlerinin farklılık göstermesinden dolayı vatandaşlar tarafından yerli markalara rağbetin arttığını belirten Zirve Dayanıklı Tüketim Ürünleri İşletmecisi Celalettin Kayhan, “Yerli markalara destek verilmesi iyi oldu. Doğal olarak paramız dışarıya gitmiyor. İç piyasada kalıyor. Bu muhakkak ekonomimize olumlu yönde etki edecektir. Çıkan kurun aşağıya inmesi, kendi paramızın TL bazında yüksek olması en büyük istediğimiz şeydir. Hammaddedeki fiyat artışından dolayı yerli ürünlerimizin bedellerinde de artış yaşandı ama mümkün mertebe biz de destek olmak amaçlı rakamları yükseltmemeye çalışıyoruz. Ne kadar aşağıda tutarsak, bizim için de o kadar iyi olacaktır. Yerli ürün satarak hem devletimizin hem de tüketicinin yanında olmaya gayret gösteriyoruz. İnşallah daha iyi yerlere geleceğiz” şeklinde konuştu.

celalettin-kayhan.jpg

“İNSANLARDA MARKA TAKINTISI VAR”

İnsanlarda marka takıntısı olduğunu ve bu zamana kadar yerli ürünlere talebin az olduğunu dile getiren Celalettin Kayhan, “Vatandaşlarda algı oluşuyor. Şu ürün iyidir mantığıyla hareket ediliyor. Örneğin ben bu işe başlamadan önce Vestel markası hakkında detaylı bilgi sahibi olmadığım için ister istemez genel anlamda A firması, B firması iyidir diye hareket ediyordum. Ama şimdi arasındaki artı eksileri gördük ve düşüncelerimizden çok daha farklı olduğunu anladık. Yerli üründe çok avantajlarımız var. Öncelikle parça konusunda sıkıntımız olmuyor. Müşteriye dönüşlerimiz daha hızlı oluyor. Bunu bedel olarak da yüksek fiyatlara satmıyoruz. İphone marka cep telefonlarında 6-7 Bin TL fiyat çıkarken hemen hemen aynı özellikleri taşıyan yerli ürünlerimiz 1500-2000 Bin TL arasında bedelle satılıyor. Bunun daha da aktif hale gelmesi için vatandaşlarımıza gereken açıklamaları yapıyoruz. Bize gelen bültenleri müşterilerimize sunuyoruz.  Halkımızın aklına yatıyor. Yüksek bedeller vermektense hem hesaplı hem de kaliteli ürünleri tercih ediyorlar. İnsanlardaki marka algısını kırmaya çalışıyoruz. Müşterilerin aklında belli markalar var. Bu mantıktan çıkmamız gerekiyor. Her gelen müşterilere bunu belirtip algıyı kırmaya çalışıyoruz. Mantıklı bir şekilde bilgi aktardığımız zaman dönüşü daha çabuk ve olumlu şekilde sonuç veriyor” ifadelerini kullandı.

melik-(2).jpg

“YERLİ ÜRÜN HER ZAMAN AVANTAJLIDIR”

Vestel marka cep telefonlarının Türkiye’de kullanımının her geçen gün arttığını söyleyen Kayhan, “Müşterin ihtiyacı doğrultusunda olduğu için Vestel, sürekli yeni seriler çıkartıyor ve bunlar da rağbet görüyor. Piyasa genelinde yeni ne varsa o özelliklerde müşterilere sunulmaya çalışılıyor. Bize geri dönüşümü gayet olumlu oluyor. Halkımız pahalı fiyata satılan ürünleri aynı kalitede bin, 2 bin liraya alabiliyor.  Yerli ürünlerimiz asgari ücretle çalışan bir vatandaşın bütçesine uygun oluyor. Süreklilik getirdiği için yerli ürün her zaman avantajdır. Bu her teknoloji ürününde aynıdır. Beyaz eşya, cep telefonu, küçük ev aletleri fark etmiyor. Vatandaşlarımızı yerli kullanmaya davet ediyoruz” dedi.

muammer-kayisli.jpg

İPHONE SATIŞI AZALDI

Cep telefonu tercihinde insanların İphone marka ürünlerden uzaklaştığını belirten Kayışlı İletişim İşletmecisi Muammer Kayışlı “İphone marka cep telefonlarında dolardaki artıştan önce de zam gelmişti. Satışlar düşmüştü. Şimdi ABD’nin dövizdeki yaptırımının ardından halkımız Apple ürünlerine rağbet göstermiyor. Yüzde 30 civarı artışın ardından Apple eskisi gibi tercih edilmiyor. İnsanlar Samsung, Huwai gibi markaları tercih ediyor. Keşke sadece bu ürünler kullanılsa. Biz Apple satma taraftarı değiliz. Türkiye’ye ne yapmaya çalışıyorlar anlamış değiliz. Fiyatlar uçtu. Diğer ürünlerde de fiyatlar yükseldi ama alacaklar yine Amerika ürünlerini değil diğer markaları tercih ediyor. Şuanda işler yarı yarıya düştü. İhtiyacı olan cep telefonu alıyor. Değiştirmek isteyenler beklemeye geçti. Halkımızın marka algısını kırmamız lazım. Yerli ürün ne kadar tercih edilmeye başlasa da henüz istediğimiz düzeyde değil. Çünkü fiyatı düşük olduğu için kalitesinin de düşük olduğunu düşünüyorlar. Aslında birebir aynı özelliklere sahip kaliteli ürünlerimiz var. Bu düşüncenin değişmesi lazım. Özellikle Konyalılar Samsung ürününü tercih ediyorlar. Biz de Amerika’nın politikasından dolayı İphone almaktansa Samsung almak iyidir diyoruz. Halkımız mobil cihaz almadan önce araştırabilirler. Yerli ürünlerimiz de aynı kalitede. Bunu gözlemleyerek yerliye dönüş yaparlarsa ülkemizin ekonomisi canlanır. Buna teşvik etmeye çalışıyoruz” diye konuştu. 

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER