'Boynuz avcılığı'na tepkisini seramikle gösterdi

Seramik sanatçısı Ergüner, fil, geyik, keçi ve gergedan gibi hayvanların boynuzu ve dişleri için avlanmasına olan tepkisini seramikten yaptığı heykellerle gösteriyor.
'Boynuz avcılığı'na tepkisini seramikle gösterdi

Seramik sanatçısı Ayşe Ergüner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara'da yaşadığını ve yaklaşık 15 yıldır seramik çalışmaları yaptığını belirterek, son 3 yıldır seramik heykeller üzerinde durduğunu söyledi.

Avlanan hayvanın duygularını anlatan bir şiirden yola çıkarak, özellikle boynuzu ve dişi için canlarına kastedilenlerin heykellerini yapmaya karar verdiğini anlatan Ergüner, "Ben bir hayvanseverim. Özellikle internet ortamında bunlarla ilgili olumsuz görselleri görünce 'Avlanmaya karşı ne yapabilirim' diye düşündüm ve böyle heykeller yapmaya karar verdim. Hayvanları ve doğayı çok seviyorum. Bunu da sanatımla birleştirdim." diye konuştu.

Ergüner, bu kapsamda 34 heykel, bin parçalık seramik fil dişinden yüzey düzenlemesi ve yine aynı şekilde 8 parçalık duvar çalışması gerçekleştirdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"İlk insanlar avcılığı zaruretten dolayı yapmışlar. Ama insanlar zenginleştikçe, medenileştikçe avlanmanın şekli değişti ve güç gösterisi olarak yapılmaya başlandı. Aslında bu çalışmalar sözde medeni insan davranışına tepki olarak yapıldı. Bir istilacı gibi yaşam alanlarını ellerinden aldığımız bu canlıları vahşice öldürerek, boynuzlarını, dişlerini yığınlar halinde istifleyerek, kafalarını kesip duvarlara asarak aslında sözde ne kadar medeni olduğumuzu bir de hayvanların gözünden göstermek istedim."

"Boynuzlarının güzelliği için avlanan hayvanları konu aldım"

Bir hayvan heykelini yaklaşık 1 ayda tamamladığını anlatan Ergüner, şunları kaydetti:

"Seramik ve çamurun yanı sıra doğal malzemeleri de kullanıyorum. Eserlerimdeki bütün hayvanlar doğadan topladığım taşlara sımsıkı sarılıyor. Avcılar hayvanları avladıktan sonra av hayvanlarına bir poz verdiriyor. Çalışmalarında o pozu vermeye çalıştım. Geyik, gergedan, keçi, boğa gibi boynuzlarının güzelliği için avlanan hayvanları konu aldım."

Ergüner, eserlerini daha önce Ankara'da sergilediğini belirterek, ''Çalışmalarım 9 Ekim'e kadar Eskişehir'de Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezinde sergilenecek. Eskişehir'in ardından diğer kentlerde de sergi açmayı düşünüyorum." dedi.