Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: (3)"Şimdi Sayın Kılıçdaroğlu, eğer diyorsa ki 'Ben de er oğlu erim ben de bir başpehlivanım', o zaman kispetini giyip, 'Ben adayım' diye çıkması lazım. Şimdi er meydanından nasıl kaçarız onun hesabını yapıyor
Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Şimdi Sayın Kılıçdaroğlu, eğer diyorsa ki 'Ben de er oğlu erim, ben de bir başpehlivanım.' o zaman kispetini giyip, 'Ben adayım.' diye çıkması lazım. Şimdi er meydanından nasıl kaçarız onun hesabını yapıyorlar." dedi.

Bozdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti ve MHP'nin cumhurbaşkanı adayının belli olduğu belirtilerek, "CHP sizce kimi aday gösterecek? Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmasını bekliyor musunuz? Muhalefet cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ittifak yapabilir mi?" sorusu ile Mecliste gazetecilere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin seçim çağrısına ilişkin, "Ben de sizlerle birlikte duydum" ifadeleri hatırlatılarak, "danışıklı dövüş" iddialarına yönelik değerlendirmesi sorulan Bozdağ, seçim çağrısını Bahçeli'nin konuşması sırasında duyduğunu belirtti.

Söz konusu açıklamanın önceden yapılan bir görüşmenin sonucu olmadığını vurgulayan Bozdağ, "danışıklı dövüş" iddalarının muhalefet partileri ve muhalif çevrelerce ortaya atıldığını söyledi.

Bozdağ, "Düne kadar 'Haydi seçim' diyenler, şimdi seçim ortaya çıkınca bu sefer, 'Bak, bunlar seçim istiyor' diyorlar" ifadesini kullanarak, CHP'den "Biz dün 'Hodri meydan' dedik, şimdi de 'Hodri meydan' diyoruz" açıklamasının yapıldığını, bazı çevrelerin ise daha önce yapılan erken seçim olmayacağına yönelik söylemleri anımsattığını belirtti. Bozdağ, şöyle devam etti:

"Siyasette seçim ortaya çıktığı zaman 'Dün niye siz böyle diyordunuz, böyle yapıyordunuz, şöyle ediyordunuz' kısmı bir tarafa konulur, 'Madem seçim, işte biz varız.' denilir ve onun üzerine bu işin üzerine gidilir. Madem şimdi siz seçim istiyorsunuz, seçim iradesi ortaya çıktıktan sonra bu iradeyi tartışmaya açmanın seçim isteyenlere hiçbir faydası yok. Seçim istiyorsanız, samimi olarak ortaya çıkın, mücadelenizi yapın, adayınızı gösterin, başka işler yapın, ne yapıyorsanız onu yapın. Ama şu anda ben bakıyorum ki muhalefet biraz ağustosta yağmura yakalanmış gibi. Yani elinde şemsiye yok, sıkıntıya düştüğü için 'Acaba biz nereden hükümeti yıpratan bir çıkış yapabiliriz, bu seçim tartışmalarına farklı pencereler açabiliriz' diye bir şeyi, muhalefette bir aceleciliği görüyorum. Gerçi, aceleye de ihtiyaçları var. Niye ihtiyaçları var? Bizim adayımız çok net. AK Parti'nin adayı, MHP'nin adayı, milletin adayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır."

- "Siyasetin er meydanı"

AK Parti'nin adayını çok eskiden beri deklare ettiğini, MHP'nin de bunu söylediğini anımsatan Bozdağ, "Sokaktaki vatandaşa 'Cumhur ittifakının adayı kimdir?' diye sorun hep beraber, bir ağızdan 'Recep Tayyip Erdoğan'dır.' diyecek. Dolayısıyla bizim milletimizin huzuruna giderken Türkiye'yi kimin yöneteceğine dair milletimizin önüne götüreceğimiz aday bellidir" diye konuştu.

Bozdağ, karar vermesi gerekenin muhalefet partileri olduğunu belirterek, "Muhalefetin henüz kafası net bir şekilde oturmuş değil. Kafa çok karışık. Kim aday olacak? Sayın Kılıçdaroğlu ikide bir Cumhurbaşkanımıza 'Haydi hodri meydan. Gel, yarışalım. Televizyonlara çıkalım.' diyor. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanımız AK Parti'nin adayı ve seçim meydanı kuruldu" ifadelerini kullandı.

Seçim meydanını, "siyasetin er meydanı" olarak nitelendiren Bozdağ, şunları kaydetti:

"Siyasetin er meydanı sandıktaki rekabettir. Şu anda siyasetin er meydanı kuruldu, başpehlivanların çıkması lazım. Demesi lazım ki 'Ben başpehlivanım.' Hakem kim? Aziz Türk milleti. Hakemliği o yapacak, pehlivan kispetini giyip çıkacak meydana. Sayın Cumhurbaşkanımız er meydanına çıkmış, siyasetin başpehlivanlarından bir tanesi. Şimdi Sayın Kılıçdaroğlu, eğer diyorsa ki 'Ben de er oğlu erim ben de bir başpehlivanım', o zaman kispetini giyip, 'Ben adayım.' diye çıkması lazım. Şimdi er meydanından nasıl kaçarız onun hesabını yapıyorlar. Bunun bir manası da şudur, CHP'nin Genel Başkanı eğer cumhurbaşkanlığına aday olmazsa bu şu demektir, 'Biz CHP olarak Türkiye'nin iktidarına talip değiliz. Türkiye'yi yönetmeye talip değiliz. Bizim içimizde Türkiye'yi yönetmeye ehil bir kadro, kişi yoktur. Bizim Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu da Türkiye'yi yönetmeye, Türkiye'nin cumhurbaşkanı olarak seçilmeye ehil birisi değildir.' Daha ileri söyleyeceğim, 'Bizim içimizde AK Parti ve MHP'nin, cumhur ittifakının adayı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi ile yarışacak çapta ve kıratta bir siyasetçi yoktur. Bizim çapımız onunla yarışmaya yetmez. Onun için çapı ona uygun bir aday arayışımız var.' demektir bu. O zaman çıkıp bunu söyleyin. Bunu söylemekten niye çekiniyorsunuz? Şimdi şöyle diyor, böyle diyor. Çok net Kılıçdaroğlu'nun aday olmamasının, aday yapılmamasının tek anlamı, Cumhurbaşkanımızla bu er meydanında başpehlivanlık yarışına girmeyi gözüne kestirememesidir. 'Ben tuş olacağım, onun için niye çıkayım meydana.' diyor."

- "Zaten sırtı yerden hiç kalkmadı"

Kılıçdaroğlu'nun "Tuş olması durumunda ne olacağı" sorulan Bozdağ, "Başpehlivanlığı kaybeder. Zaten sırtı yerden hiç kalkmadı, her seçimde sırtı yerde. Bir daha sırtı yere düşecektir. O tabii kendi partisi içinde kendi yerini de tartıştıracaktır." dedi.

Yeni sistemde cumhurbaşkanı adayı olanların milletvekili adaylığına başvuruda bulunamayacağını hatırlatan Bozdağ, "Cumhurbaşkanı seçimi kaybettiğinde milletvekili olma şansı da olmayacağı için CHP'nin Genel Başkanlığını da kaybetme riski 24 Haziran'ın ertesinde onu bekliyor. O yüzden de 'Hiç olmazsa Türkiye'nin cumhurbaşkanı olamayacağız bari genel başkanlığı muhafaza edelim.' diye hesap içerisinde olduğuna dair düşüncem var. Yok, 'Benim derdim CHP Genel Başkanlığı değil, benim derdim Türkiye. Ben CHP'yi yönetmek değil Türkiye'yi yönetmek istiyorum.' diyorsa o zaman çıkacak cumhurbaşkanlığına aday olacak" ifadelerini kullandı.

Bozdağ, CHP'nin vatandaştan nasıl oy isteyeceğini sorarak, şu değerlendirmede bulundu:

"İktidara talip değil, Genel Başkanları cumhurbaşkanı adayı değil. 'Ben iktidar olacağım.' diyebilecek mi? Diyemeyecek. O zaman kim iktidar olacak, başka birisi iktidar olacak. Eğer öyle bir şey olursa. Vatandaş iktidara talip olmayana niye oy versin? O yüzden CHP, şimdiden başka bir yere doğru gidiyor. Şimdi Sayın Kılıçdaroğlu'nun hakkını yememek lazım. Bir şampiyonluğu var, nedir o? CHP kongrelerinde bütün rakiplerini yenme şampiyonluğu var. CHP'nin kendi iç kongrelerinde seçim kazanma başarısı var ama milletin sandığında ve siyasetin er meydanında elde ettiği bir seçim başarısı bugüne kadar yok. Sadece CHP'nin kongrelerinde yarışıyorsa işi çok kolay, herkesi ezip geçiyor ama er meydanı ayrı bir meydan, CHP'nin meydanı ayrı bir meydan. Tabii bu meydana çıkacak mı hep beraber göreceğiz. Benim kanaatim Kılıçdaroğlu'nun aday olmasıdır."

(Sürecek)

Kaynak: