Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: (5) - "OHAL'de terör örgütleri ve teröristler dışında hiçbir vatandaşımızın hayatında bugüne kadar değişiklik olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır. Herkes hak ve hürriyetlerini herhangi bir kısıtlamaya ma
Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, olağanüstü halde (OHAL) terör örgütleri ve teröristler dışında hiçbir vatandaşın hayatında bugüne kadar değişiklik olmadığını, bundan sonra da olmayacağını belirterek, "Herkes hak ve hürriyetlerini herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan kullanabilmektedir. Sıkıntı yaşayanlar olduğunda bunun üzerine OHAL olsa da olmasa da gidilecektir. O yüzden şimdiden seçim yenilgisine bahane arayışı olarak ben bunu görüyorum." dedi.

Bozdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin 24 Haziran'da yapılması konusunda Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) takviminde bir sorun yaşanmayacağını belirten Bozdağ, bugüne kadar seçimlerin başarılı şekilde yapıldığını ifade etti.

Bozdağ, "YSK bir güven müessesesi olarak adeta yıldız gibi parlıyor. Çünkü pek çok eleştiri yapılmasına rağmen YSK'ya güveni bugüne kadar kimse zedeleyemedi." diye konuştu.

En doğru yapılan işlerin başında seçim işlerinin geldiğini aktaran Bozdağ, bütün dünyanın YSK'nın seçimi doğruluk, dürüstlük ilkeleri çerçevesinde yaptığının şahidi olduğunu bildirdi.

YSK'nın seçim takvimini şimdiden hazırladığı kanaatinde olduğunu, Meclisten seçim kararının çıkmasını beklediğini anlatan Bozdağ, seçim kararı çıktığında takvimin, hangi gün ne olacağının ilan edileceğine dikkati çekti.

Bozdağ, sıkışma yaşanmayacağını, geçmişte 56 günde yapılan seçimler olduğunu vurgulayarak, "Şu anda seçime 65 gün var. Çok rahat şekilde bu süre seçimin yapılması için yetecektir. Kimsenin iki ayağının bir pabuca girmesine gerek yoktur. Ramazan ayı, bahar ayı olması seçim çalışmalarına engel değildir. Siyasetçiler ramazanı da diğer günleri de dolu dolu geçirirler." ifadesini kullandı.

Bozdağ, seçim takviminin ramazana rastlamasının bu çalışmalara zarar vereceğini düşünmediğini aktardı.

- "OHAL, hayatın olağan akışını bugüne kadar değiştirmedi"

OHAL'de erken seçime gidilmesine yönelik muhalefetin eleştirilerine karşılık Bozdağ, 1990'lı yıllarda Türkiye'deki bazı illerde OHAL olduğunu ve seçime gidildiğini hatırlattı.

Bozdağ, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra OHAL ilan edildiğine değinerek, 16 Nisan halk oylamasının da OHAL şartları altında yapıldığını, muhalefetin bunu da eleştirdiğini anımsattı. 16 Nisan'daki halk oylamasında seçim güvenliği bakımından hiçbir sorun yaşanmadığına işaret eden Bozdağ, "Şimdi yeniden seçime gidiyoruz. Seçim sürecinin OHAL'de olması, seçim çalışmalarına en ufak bir zarar vermeyecektir. Seçimi de olumsuz etkilemeyecektir. Çünkü OHAL terör örgütleriyle, PKK, KCK, DEAŞ, FETÖ ile diğer terör örgütleri ve teröristlerle mücadele için ilan edilmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Bugüne kadar OHAL'in, terör örgütleri ve teröristler dışında hiçbir vatandaşın hayatını olumsuz yönde etkilemediğini belirten Bozdağ, OHAL'in hayatın olağan akışını bugüne kadar değiştirmediğini vurguladı.

- "OHAL altında seçimin yapılmasına anayasal ve yasal engel yoktur"

Bekir Bozdağ, toplantıların, gösterilerin OHAL olmadan önceki dönemde nasıl yapıldıysa sonrasında da aynı şekilde yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Ama diyelim terör örgütleri bir şey yapmak istediğinde zaten OHAL olmasa da onlara izin verilmiyor, OHAL'in olduğu dönemde de izin verilmiyor. O yüzden terör örgütleri ve teröristler dışında hiçbir vatandaşımızın hayatında OHAL'de bugüne kadar olmayan değişiklik bundan sonra da olmayacaktır. Hayat olağan akışında devam etmektedir. Herkes hak ve hürriyetlerini herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan kullanabilmektedir. Sıkıntı yaşayanlar, terörle ilgili konular, birtakım ithamlar vesaireler olduğunda bunun üzerine OHAL olsa da olmasa da gidilecektir.

O yüzden şimdiden seçim yenilgisine bahane arayışı olarak ben bunu görüyorum. 'Seçim olacak biz kaybedeceğiz, o zaman ne diyelim? OHAL'de biz yapamadık.' O zaman sormak lazım, siz hangi yerde toplantı yaptınız da OHAL var diye toplantınıza engel olundu? Hangi yerde miting yaptınız da OHAL var diye mitinginize engel olundu? Hangi yerde seçim çalışması yapacaksınız da OHAL sizin bu çalışmanızı yapmanıza izin vermiyor? Halk oylaması sürecinde yaşadık, hiçbir sorun olmadı. Şimdi de göreceğiz, seçim çalışmaları sırasında hiçbir sorun olmayacaktır. O yüzden OHAL altında seçimin yapılmasına anayasal ve yasal engel yoktur, olması da mümkün değildir."

- "Cumhurbaşkanlığı kararnameleri çıkarma yetkisi vermektedir"

Bozdağ, anayasa değişikliğine ilişkin uyum yasalarının çıkarılması zorunlu yasalar olduğunu hatırlattı.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şunları kaydetti:

"Seçim takvimi de yaklaştı. Bu süre içerisinde Parlamentonun normal çalışmasıyla bunların çıkmayacağı gözüküyor. Ama Anayasa'nın geçiş maddesinde bu yasalar çıkmadığı takdirde nasıl uygulama yapılacağına ilişkin kurallar var. Bunlar çıkmadığında o kurallar devreye girecek ve uyum sağlanmış gibi bu sistem uygulanacak. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri çıkarma yetkisi vermektedir, Cumhurbaşkanı görevine başladıktan sonra bu kararnameler, şu anda hazırlıkları tamamlanmış durumda, hemen devreye sokulacaktır. Onun dışında, yasalarda yapılan değişikliklerle ilgili anayasamızın öngördüğü başka formüller var, onlar üzerinde de durulabilir."

(Bitti)

Kaynak: