Bozdağ: ABD'ye yüzlerce dosya gönderdik

Adalet Bakanı Bozdağ, "Artık Fetullah Gülen, ABD için de başka bir ülke için de kullanışlı bir maşa olma vasfını yitirmiştir." dedi.
Bozdağ: ABD'ye yüzlerce dosya gönderdik

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası toplantısında, AA editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bozdağ'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

7 Ağustos, 15 Temmuz mesajı nedir derseniz, bundan böyle darbelerin Türkiye'de yapılamayacağının, yapmak isteyenler olursa milletin buna asla izin vermeyeceğinin dosta ve düşmana ilanıdır. 'Ben istiklalimi de istikbalimi de tayin ederim' diyor millet. Ne dışarıdaki güçlerin talimatıyla hareket eden maşalar ne de içimizdeki hainler asla Türkiye'de kader tayini yapamazlar, gelecek tayini yapamazlar.

Artık Fetullah Gülen, ABD için de başka bir ülke için de kullanışlı bir maşa olma vasfını yitirmiştir.

FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi

ABD yetkililerinin bugüne kadar yaptığı açıklamalarına baktığımızda şu mesaj çıkıyor, Fetullah Gülen'in iadesi konusunu tartıştıkları, görüştükleri, bu konudaki talepleri önemsedikleri çıkıyor. Zira bugüne kadar bir iade talebi hakkında ABD makamları bu kadar bir değerlendirme şimdiye kadar yapmadılar. Biz bunu olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. İade olmazsa ilişkiler olumsuz etkilenir. ABD'ye yüzlerce dosya gönderdik.

Bu işin bir numarası tartışılmaz Gülen'dir. Türkiye'deki bir numara kim, kesinleşmedi.

Deşifre oldu artık, istihbarat okulları zinciri artık faş olmuştur. Türkiye'de artık bu iş bitmiştir, başka ülkelerde de bitmiştir. Onun için buna yatırım yapmak, akıllı bir ülkenin yapacağı bir iş kesinlikle değildir.

"ABD 'büyük devlet' gereğini yapacaktır"

İki ülke halkı arasında olumsuzluğa yol açan, halkları olumsuz etkileyen bu tutumu ABD'nin bir kez daha gözden geçirmesi gerektiğine inanıyorum. ABD yetkililerinin de ben gözden geçireceğine inandığımı ifade etmek isterim çünkü ABD büyük bir devlettir. Sonunda bu büyük devlet, o büyüklüğünün gereğini yapacaktır. Bu Fetullah Gülen teröristini Türkiye'ye iade edeceğine inanıyorum.

"Ne biliyorlarsa doğruca anlatsınlar"

Buradan, terör örgütüyle bugüne kadar irtibatlı olan, örgütün içinde olan, şu anda bu darbe teşebbüsü nedeniyle gözaltında, tutuklu olan veya kaçan herkese söylüyorum, ülkelerini, milletini, Allah'ını, kitabını seviyorlarsa, ne biliyorlarsa onları doğruca anlatmalıdır.

16 bin kişi tutuklandı

Şu an itibariyle, 16 bin civarında tutuklama, 6 bin civarında devam eden gözaltı kişi var. 7 bin 668 kişi hakkında da adli kontrol kararı verildi. Bunlar değişiyor, yeni gözaltı ve tutuklamalar olabiliyor. Tahliyeler de olabiliyor.

İşkence iddiaları

İşkence iddiaları subjektif iddialar. Paralel yapının Avrupa ve Amerika'da lobi gücü çok yüksek. Türkiye'nin aleyhine uluslararası örgütler, Türkiye ile görüşmeden, herhangi bir bilgi ve belge edinmeden kendilerine gelen iddiaların gerçek olup olmadığına dair Türk makamlarına soru sormadan rapor yayınlıyorlar. En son Uluslararası Af Örgütü'nün hazırladığı rapor, tamamen iftiradır. Bizimle hiçbir görüşmesi olmamıştır.