Brexit kararının ardından Cebelitarık tartışması

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington, ülkesinin birlikten ayrılmasına (Brexit) ilişkin müzakerelerin Cebelitarık'ı da kapsayacağını bildirdi.
Brexit kararının ardından Cebelitarık tartışması

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington, İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda, Brexitsürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan AB referandumundan bu yana Cebelitarık Başbakanı Fabian Picardo ile birkaç görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Lidington, "AB'den çıkış ve AB ülkeleriyle ilişkilere dair müzakerelere Cebelitarık'ın tam katılımına yönelik Britanya hükümetinin bağlılığını iletmekle kalmadım, aynı zamanda Cebelitarık halkının ekonomik önceliklerinin belirlenmesi konusunda Başbakana (Picardo) davette bulundum." diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Brexit kararının ardından "Cebelitarık'ın yanında olmaya devam edeceğiz ve halkın isteği dışında bağımsızlık müzakereleri yapmayacağız ancak çıkarları korumak zorlaşacaktır." demişti.

AB referandumunda, Birleşik Krallık'ın deniz aşırı toprağı Cebelitarık'taki seçmenlerin yüzde 96'sı AB'de kalınmasından yana oy kullanmıştı. Birleşik Krallık genelindeki halkın yüzde 52'si ise "AB'den çıkalım" kararı vermişti.

Cebelitarık sorunu

Üç asır boyunca İngiltere'nin egemenliğinde bulunan ve 30 bin kişinin yaşadığı Cebelitarık'ın ekonomisi, off-shore bankacılığı, internet üzerinden bahis ve turizme dayanıyor. İspanya'nın güneyindeki 6,7 kilometrekarelik kara parçasının kime ait olduğu, İspanya ile İngiltere arasında kimi zaman tartışma ve gerginliğe yol açıyor.

İspanya, 1713 Utrecht Barış Anlaşması ile Cebelitarık'ı İngiltere'ye vermişti. 1950'li yıllarda ise İspanyol General Francisco Franco, Cebelitarık'ın kendi egemenliklerinde olduğunu savunmuş ve 13 yıl boyunca İspanya'nın Cebelitarık sınırını kapatmıştı. 1967 ve 2002 yıllarında yapılan iki referandumla Cebelitarık halkına "İngiliz egemenliğinde kalmak isteyip istemedikleri" sorulmuş ve çoğunluk İngiltere'yi tercih etmişti.