'Brexit sonrası Türkiye ile ikili ve bölgesel ilişkiler ön plana çıkacak'

Uzmanlar, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının, milliyetçi, aşırı sağ akımların önünü açacağına işaret ederek Türkiye ile de ikili, bölgesel ilişkilerin ön plana çıkacağı görüşünü paylaşıyor.
'Brexit sonrası Türkiye ile ikili ve bölgesel ilişkiler ön plana çıkacak'

İngiltere'nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararının, birliğin ekonomik maliyeti, göçmen sorunu gibi konjonktürel sebepler sonucu ortaya çıktığını belirten uzmanlar, bu gidişatın AB-İngiltere arasında milliyetçi, aşırı sağ akımların önünü açacağına işaret ederek Türkiye ile de ikili, bölgesel ilişkilerin ön plana çıkacağı görüşünü paylaşıyor.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Eski AB Bakanı ve Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, "Hem Birleşik Krallık için hem de AB için birtakım risklere işaret eden bir süreç. İskoçya ve Galler gibi krallıkların daha milliyetçi akımlara kapılmalarının önünü açıyor. Öte yandan benzer risklerin diğer Avrupa ülkelerinde ortaya çıkmasına da işaret ediyor." dedi.

"Ayrılık kararı İngiltere-Türkiye ilişkilerini hiç etkilemeyecek"

"Ayrılık kararı İngiltere-Türkiye ilişlerini hiç etkilemeyecek. Türkiye’nin AB üyelik sürecinde muhatap olmaktan çıkacağı için ikili ilişkiler daha çok NATO ve ikili çerçevede gelişebilir." tespitini paylaşan Dedeoğlu, İngiltere'nin, Türkiye ile stratejik ilişkilerde daha talepkar olacağına, Türkiye’nin Ortadoğu ve Kıbrıs ilişkilerinde ise etkili olmaya çalışacağına dikkati çekti.

Dedeoğlu ayrıca, "Londra yönetimi, Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinde daha etkili olmaya çalışacaktır. Türkiye’nin ikili ilişkilerini geliştirmesi her durumda lehine olacaktır." diye konuştu.

"Bugün birliğin ne olacağı tartışılan bir Avrupa var" 

Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu da, kararın birlik açısından sürpriz olduğunu belirterek, esas sorunun birliğin geleceğinin nasıl şekilleneceği olduğunu söyledi.

Ateşoğlu, şöyle devam etti:

"Düne kadar bizim üyelik sürecimizi engellemekle tehdit eden bir Avrupa vardı. Bugün ise birliğin ne olacağı tartışılan bir Avrupa var. Mülteci anlaşması ile bir fırsat yakalanmıştı ama bu AB ile olumlu gitmiyordu. Çok vitesli bir AB'den bahsedecek olursak o zaman Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerinde daha kolay bir yönelim olabilir."

Kararın, AB içindeki ayrılma yanlılarını da cesaretlendireceğini dile getiren Erhan ayrıca şunları kaydetti:

"Birleşik Krallık, Türkiye’nin Ortadoğu politikası açısından da önem bir ülke. Bu referandum sonrasında Türkiye İngiltere ilişkilerin çok ileride olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Göçmen politikasında bir sıkılığa gidilirse ve Türkler de bundan etkilenirse bu ikili ilişkilerdeki olumsuzlukları derinleştirebilir."