Brüksel'de "Güvenli Liman Türkiye" sergisi

Brüksel'de "Güvenli Liman Türkiye" sergisi
Brüksel'de "Güvenli Liman Türkiye" sergisi
Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği'nde açılan sergide Osmanlı dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kucak açılan milyonlarca kişinin hikayelerine dair fotoğraflar bulunuyor

BRÜKSEL (AA) - Türkiye'ye yüzyıllar boyu farklı etnik köken ve dinlerden gelen sığınmacıların hikayelerini anlatan fotoğrafların yer aldığı "Güvenli Liman Türkiye" sergisi Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği açıldı. 

Brüksel'de bulunan AB Daimi Temsilciliği binasında Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ve Dışişleri Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen serginin açılışına Türkiye'nin AB Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy ve çok sayıda davetli katıldı.

Serginin açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Selim Yenel, "Biz Güvenli Liman çerçevesinde 1492'de Yahudilerin İspanya'dan kovulmalarından bu yana Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye olarak açık kapı politikasını ortaya koyuyoruz. Türkiye şimdiye kadar zorluk içerisinde olan ve zulümden kaçan insanlara sınırlarını hiçbir zaman kapatmamıştır, hep açık tutmuştur" dedi.

Son olarak Suriye'deki iç savaştan kaçanlara Türkiye'nin kapılarını açtığını kaydeden Yenel, "Hatırlayacaksınız Bulgaristan'dan kaçan Türkleri, Irak Körfez Savaşı'ndan kaçan Kürtleri de hep bağrımıza bastık. Bu son olay belki de en büyüğü. 2 milyon insan var. Ayrıca, 1980'lerden bu yana gelen 900 bin kadar insan daha var" diye konuştu.

Yenel, BM temsilcilerinin "Türkiye'nin en büyük göçmen ülkelerinden biri" haline geldiğine dair sözlerini hatırlatarak, Türkiye'nin bunu gocunmadan yaptığını, AB ülkelerinin ise birkaç bin kişiden şikayet edip korktuğunu söyledi. Yenel, "Biz şikayet etmiyoruz, içimizde tutuyoruz. Bunları kaldıracağımıza inanıyoruz, kendimize güveniyoruz. Belki de ağlamak lazım. O zaman anlayacaklar ama biz ağlayan bir millet değiliz. Biz kendimize güvenen bir milletiz ve açık kapı politikamız hep sürecektir" ifadesini kullandı.

"Güvenli Liman Türkiye" sergisi, Osmanlı İmparatorluğu ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nin ırk, din, dil ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin kucak açtığı milyonlarca kişinin hikayelerini yansıtan çarpıcı fotoğrafları içeriyor. Sergi, topraklarından kopmak zorunda kalanlara yönelik Türkiye’nin izlediği insancıl ve sorumlu yaklaşımın tarihsel kökenlerine iniyor ve 15. yüzyıldan günümüze kucak açılan halkları gözler önüne seriyor.

2014 yılında New York, Washington ve Ottowa’da, 2015'te ise Cenevre, Berlin, Viyana ve Strasbourg’da açılan sergideki fotoğraflar Brüksel’in ardından Paris’te gösterilecek. Sergi, dört hafta boyunca ziyaret edilebilecek.