Brüksel'de zirveler haftası

Belçika'nın başkenti Brüksel bu hafta 6 farklı zirveye ev sahipliği yapacak- Bugün gerçekleşen Üçlü Sosyal Zirve'nin ardından yarın akşam başlayacak AB Liderler Zirvesi'nde Brexit, göç ve güvenlik konuşulacak- Perşembe günü Avro Zirvesi'ne katılacak lider
Brüksel'de zirveler haftası

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) kurumlarının bulunduğu Belçika'nın başkenti Brüksel, bu hafta altı farklı zirveye ev sahipliği yapacak.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Konseyinin dönem başkanlığını yürüten Avusturya'nın Başbakanı Sebastian Kurz ile işveren ve işçi sendikaları temsilcilerini bir araya getiren Üçlü Sosyal Zirve bugün gerçekleşecek.

Zirvede, büyüme, istihdam, rekabetçiliğin artırılması ve sosyal adalet gibi konular ele alınacak.

Dijital dönüşümün çalışanlara ve ekonomiye etkisinin görüşüleceği zirvede, aynı zamanda sosyal haklar ve AB'nin gelecekteki bütçesi olan Çok Yıllı Mali Çerçeve ile ekonomik ve parasal birliğin derinleştirilmesi gibi farklı konular üzerinde görüş alışverişi yapılacak.

- AB liderleri Brüksel'de bir araya gelecek

AB'nin 28 lideri yarın akşam İngiltere'nin birlikten ayrılmasını (Brexit) ele almak için Liderler Zirvesi'nin ilk oturumu olan akşam yemeğinde bir araya gelecek.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit'te son duruma ilişkin gelişmeleri içeren konuşmasını dinleyecek liderler, May'in oturumdan ayrılmasının ardından genel bir değerlendirme yaparak kasım ayında olağanüstü Brexit zirvesinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine karar verecek.

İngiltere ve AB arasında Brexit'e ilişkin yaşanan sıkıntıları da ele alacak liderlerin, birliğin "anlaşmasız ayrılma" durumunda ne tür hazırlıklar yapması gerektiğini ele alması bekleniyor.

AB Liderler Zirvesi'nin ikinci gününde ise ana gündem maddeleri göç, iç güvenlik ve dış ilişkiler olacak.

Göç bağlamında kaçakçılık ağları ve birliğin dış sınırlarını korumak için üçüncü ülkelerle yapılan anlaşmaların ele alınacağı zirvede, liderlerin siber güvenlik konusunda da güçlü bir mesaj vermesi bekleniyor.

Liderlerin dış ilişkiler bağlamında ise Afrika ülkeleriyle ortaklık ve iklim değişimi konularına odaklanmaları öngörülüyor.

- Avro Zirvesi

AB Liderler Zirvesi'nin ardından birliğin liderleri perşembe günü Avro Zirvesi’ne katılacak.

Avro Zirvesi'nde Avrupa'da ekonomik ve parasal birliğin güçlendirilmesini amaçlayan yeni düzenlemeler ve bununla ilgili sürdürülen müzakereler görüşülecek.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin de katılacağı toplantıda, finansman sorunu yaşayan Avro Bölgesi ülkelerine gerekli mali desteği sağlamak üzere kurulan Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) yapısının geliştirilmesi, Avro Bölgesi’ndeki banka ve kredi kurumlarının zor durumdan kurtarılması veya tasfiyesi için kullanılmak üzere kurulan Tek Çözüm Fonu’nun (SRF) gelecekteki rolü ve Bankacılık Birliğinin tamamlanması gibi başlıklar liderlerce ele alınacak.​

- ASEM Zirvesi

Avro Zirvesi'nin ardından AB ve Asya ülkelerinden 51 lider perşembe akşamı ve cuma sabahı 12'nci ASEM Zirvesi'nde bir araya gelecek.

İki yılda bir düzenlenen zirvede bu yıl liderlerin gündeminde ticaret, yatırım, bağlanırlığın geliştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma, iklim değişimi, terörizm, siber güvenlik ve düzensiz göç akını gibi konular olacak.

- AB-ASEAN Zirvesi

AB ve Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) ile ilişkilerin nasıl geliştirileceğini ele almak için liderler cuma günü AB-ASEAN Zirvesi'nde buluşacak.

Zirvede güvenlik ve savunma, ticaret, eğitim ve kültürel alanlarda iş birliği konularının görüşülmesi bekleniyor.

- AB-Güney Kore Cumhuriyeti Zirvesi

AB Konseyi Başkanı Tusk, Komisyon Başkanı Juncker ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in en son cuma günü öğleden sonra AB-Güney Kore Cumhuriyeti Zirvesi'nde bir araya gelecek.

AB ve Güney Kore arasında 9'uncusu gerçekleşecek zirvede taraflar arasındaki güçlü bağlar ve stratejik ortaklığa vurgu yapılacak.

Taraflar arasındaki serbest ticaret anlaşmasının uygulanmasını görüşecek liderlerin ana gündem maddesi Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması olacak.

Liderlerin aynı zamanda iklim değişimi, araştırma ve geliştirme ile küresel konuları ele alması bekleniyor.






Kaynak: