''Bu bir dinsizleştirme projesi''

YENİ HABER - MERVE ATEŞ
''Bu bir dinsizleştirme projesi''

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, yüzde 99’unu Müslüman olan bir ülkede  Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin okullardan kaldırılmasını istiyor. Mahkemenin kararı  ise kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Türkiye İmam-Hatipler Vakfı Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz kararın dinsizleştirme projesinin bir parçası olduğunu söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’deki din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde “Sünni inanışının öne çıkarıldığı ve Alevi ailelerin çocuklarının da bu dersleri almaya zorunlu kılındığına” ilişkin şikâyeti ‘oybirliğiyle’ haklı buldu. AİHM, “Türkiye’nin bir an evvel dini eğitiminde, ailelere, inançlarını belirtmeye zorlanmadan seçme hakkının” verilmesi yönünde düzeltme yapılmasını istedi.

“SİYASİ KAYGILARLA VERİLMİŞ BİR KARARDIR”

Mahkeme tarafından yapılan açıklamada devletin “Yansız ve tarafsız olma yükümlülüğü” hatırlatılıyor. Yani yüzde 99’u Müslüman olan Türkiye’de İslam dinine daha fazla yer ayrılması “beyin yıkamak” olarak değerlendiriliyor. Türkiye İmam-Hatipler Vakfı Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz “ Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı arızalı bir karardır. Bu karar inanç özgürlüklerine aykırı bir karardır. Zorunluluğun iptalini istiyorlar. Türkiye’de herhangi bir dine zorla mensup olmak öğretilmiyor bu derslerde. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri toplumda din algısı oluşturmaya din yorumuna sahip olma içeriğine sahip bir ders.” İfadelerini kullandı.

KARAR DİNSİZLEŞTİRME GAYRETLERİNİN SONUCU

 AİHM’ni kararını Türkiye toplumu gerçeklerinden uzak bir karar olarak değerlendiren Ecevit Öksüz, “ İnsan hak ve hürriyetleri açısından da sakıncalı bir karar. Bu karara uymayacağız. İnanmayanın bile inanma ihtiyacı fıtratın da gerektirdiği bir durum. Bu karar özet olarak dinsizleştirme gayretlerinin bir sonucudur. Din algısını küçük yaşlardan itibaren kaldırmaya yönelik sağlıksız bir bakışın yansımasıdır. Diyerek mahkemenin kararına uyulmayacağını belirtti.

AVRUPA’DA DİN EĞİTİMİ ANASINIFINDA VERİLİYOR

Avrupa’da ki din eğitiminden örneklerde veren başkan Ecevit Öksüz, “ Avrupa bizim ülkemizde bu kararı uygulamamızı istiyor ama kendilerine bir bakalım. Avrupa ülkelerinde din eğitimi kilise yönetiminde, kiliseye bağlı. Böyle bir kararın Avrupa’dan gelmesi ne kadar garip değil mi. Bu kararı veren mahkemenin ülkelerinde din dersi anasınıfından başlıyor. Konu Türkiye olunca  bu kararı normal bulmak mümkün değil. Tamamen siyasi kaygılarla verilmiş bir karardır”. İfadelerini kullandı.

“AİHM, ELİNİ TÜRKİYE’DEKİ EĞİTİME UZATIYOR”

Asıl din eğitiminin ilkokuldan sonraki aşamada ortaya çıktığını ve din derslerinde temel oluşturmaya yardımcı bir nitelikte eğitim verildiğini de aktaran Ecevit Öksüz, “Türkiye’de Hristiyanlık ve Yahudilik dersleri de seçmeli dersler arasında var. AİHM’nin amacı Aleviliği  ders müfredatına sokmak istiyorlar. Aleviliği dinmiş gibi göstermek bu türden bir algı oluşturmak için uğraşıyorlar. Spekülasyonlarla inanç ve hürriyet değerleri ile ilgili kodlarla oynamak istiyorlar. AİHM’de bu tür grupların ekmeğine verdiği bu kararla yağ sürmüş oluyor.” Diyerek kararın amacının siyasal bir spekülasyon olduğuna vurgu yaptı.

“ALLAH’A SAVAŞ AÇMIŞ GİBİLER”

AİHM verdiği bu kararlarla kendi güvenirliğini sarsmaktadır diyen Öksüz, “Kurum kendi itibarını zedelemiştir. Kim eğer dinsizliği yaygınlaştırmaya çalışıyorsa millete ve yaradanımız Allah’a savaş açmış gibi hareket ediyor” şeklinde konutu.