'Bu darbe girişiminin meşru bir gerekçesi olamaz'

Eski Lübnan Cumhurbaşkanı Cemayel, Türkiye'de FETÖ'nün başarısız darbe girişiminin hiçbir meşru gerekçesinin olamayacağını belirterek, etkilerinin kısa süreli olması temennisinde bulundu.
'Bu darbe girişiminin meşru bir gerekçesi olamaz'

Eski Lübnan Cumhurbaşkanı Emin Cemayel, Türkiye'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) başarısız darbe girişiminin hiçbir meşru gerekçesinin olamayacağını belirterek, etkilerinin kısa süreli olması temennisinde bulundu.

Lübnan Hristiyan Maruni cemaatinin önde gelen liderlerinden Cemayel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayların başından itibaren darbe girişimini reddettiklerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve demokratik yollarla seçilmiş hükümeti desteklediklerini ifade etti.

Cemayel, "Türkiye'de meydana gelen olaylardan dolayı üzüntü duyuyorum. Ümit ederim ki bu girişimin etkileri kısa süreli olur. Özellikle, yakın zamanda gerçekleşen cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin ardından, her şey olması gerektiği gibi ilerlerken bu darbe girişiminin meşru bir gerekçesi olamaz." dedi.

Türkiye'nin büyük bir devlet olduğuna ve bölgede önemli bir rol üstlendiğine işaret eden Cemayel, "Son yıllarda Türkiye, aralarında Lübnan'ın da yer aldığı bölgedeki ülkelerle kalıcı ilişkiler tesis etti. Bizler Lübnan'dan Türkiye'yi büyük kardeş olarak görüyoruz. Türkiye'nin her zaman Beyrut'a yönelik olumlu bir bakışı vardır. Türkiye, Lübnan'ın bağımsızlığını ve egemenliğini desteklemiştir." diye konuştu.

Türk hükümetinin son yıllarda birçok başarıya imza attığını vurgulayan Cemayel, şu aşamada önemli olanın bu "talihsiz" olayı geride bırakarak birlik içinde geleceğe bakmak olduğunu söyledi.

Cemayel, şunları kaydetti:

"Türkiye, yaşananları sisli bir yaz olarak görmeli ve geride bırakmalı. Türkiye hükümeti bizlere vadettiği gibi özellikle demokrasi, dış politikada açılım ve daha fazla kalkınma siyasetini sürdürmeli. Başarısız darbe girişimi, yakın gelecekteki başarılar ve siyasi kazanımlar için bir ders niteliği taşımalı. Yaşananların iyi ve kötü yanları vardır. Kötü yanları, ne yazık ki hayatını kaybeden insanlar, meydana getirdiği yıkım ve yol açtığı kaygı. Olumlu yanları ise, Türkiye içinde oluşan aynı bir aile gibi, birlik ve beraberlik hissi, bu girişimin milletçe reddedilmesi, anayasal düzene aykırı girişimin ortak biçimde kınanmasıdır."

Lübnan'ın önde gelen Hristiyan Maruni liderlerinden ve Ketaib Partisi'nin eski lideri Emin Cemayel, ülkesinin İsrail işgali altında olduğu ve iç savaşın yaşandığı 1982-88 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmişti.