'Bu herhalde IAAF'ın bir gafı'

Avrupa Atletizm Birliği Konseyi ve Türkiye Atletizm Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Yaraş, "IAAF'ın, Elvan'ın (Abeylegesse) davası hala devam ederken böyle bir açıklama yapması doğru değil." dedi.
'Bu herhalde IAAF'ın bir gafı'

Avrupa Atletizm Birliği (EA) Konseyi ve Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Yönetim Kurulu Üyesi Salih Münir Yaraş, Uluslararası Atletizm Federasyonunun (IAAF) internet sitesinde yayımlanan ve 3 milli atletin yer aldığı cezalı atletler listesine ilişkin, "IAAF'ın, Elvan'ın (Abeylegesse) davası hala devam ederken böyle bir açıklama yapması doğru değil." dedi.

Milli atlet Elvan Abeylegesse'nin, Osaka'daki 2007 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda alınan numunesine yapılan geriye dönük analizlerinde, eser miktarda yasaklı maddeye rastlanmasının yeni bir gelişme olmadığını belirten Yaraş, "IAAF'ın, zamanında eser miktarda rastladığı maddeyi bizim uzmanlarımız bulamadı. Bu konuda Elvan'ın açtığı dava hala devam ediyor ama TAF biraz acele davranarak Elvan'ı 2 yıl men etti. IAAF'ın, Elvan'ın davası hala devam ederken böyle bir açıklama yapması doğru değil." diye konuştu.

IAAF'ın rutin bir uygulama olarak cezalı atletler listesini yenilediğini dile getiren Yaraş, "Buradaki sıkıntı, listeye göre Elvan'ın 2007-2009 yılları arasındaki müsabakalardan men edildiği bilgisinin yer alması. Bu da otomatik olarak 2008 Pekin Olimpiyatları'nı da kapsıyor. Oysa Elvan'ı Pekin'de 3 defa kontrol ettiler ve temiz çıktı. 2008 madalyaları duruyor. Elvan'ın 2008 Pekin Olimpiyatları'ndaki madalyalarının alınması için IOC'den resmi bir yazı gelmesi gerekir. Henüz böyle bir şey yok." ifadelerini kullandı.

Elvan'ın 2 yıllık men cezasının eylül ayında sona ereceğine dikkati çeken Yaraş, "Elvan zaten 2 yıllık cezasını bitirmek üzere. IAAF'ın, listede 2007-2009 arasını diskalifiye olarak göstermesi, cezanın 4 yıla çıkarılması gibi bir şey. Hala sonuçlanmayan, devam eden bir dava için nasıl böyle bir şey yaptılar, anlamadım. Bu, herhalde IAAF'ın bir gafı. IAAF zaten mahkemeyi sürekli yokuşa sürdü, mahkeme ise bunların itirazını reddetti ve olay, ceza ve tazminat davasına dönüştü. Şimdi ise olimpiyat madalyalarını da tehlikeye sokuyorlar. Mahkemede bu duruma da itiraz edilecek." şeklinde konuştu.