Bu kütüphanede kitap yerine taş sergileniyor

Antalya'da bulunan "Taş Kütüphanesi"nde, Türkiye'deki taş ocaklarından çıkartılan bine yakın doğaltaş hem sergileniyor hem de alıcıların beğenisine sunuluyor.
Bu kütüphanede kitap yerine taş sergileniyor

Antalya'da faaliyet gösteren "Taş Kütüphanesi"nde ülke genelindeki taş ocaklarından çıkartılan mermer türündeki bine yakın doğaltaş sergileniyor.

Kütüphanenin Kurumsal İletişim Müdürü Tutku Canıdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kütüphanenin ilk çalışmalarının iki yıl önce başladığını, 1 Nisan'da da kapılarını açtıklarını söyledi.

Kütüphanenin Türkiye'deki tüm ocaklardan çıkarılan farklı renk, doku, çeşit ve seleksiyondaki taşların tek bir çatı altında toplandığı ve 365 gün açık butik bir fuar merkezi olduğunu anlatan Canıdar, taşları 4 katlı, 4 bin metrekarelik alanda sergilediklerini kaydetti.

Canıdar, 30x30 ve 60x60 ebatlarında hazırladıkları her taşa bir kod numarası verdiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Mimarlar, müteahhit, proje firmaları, inşaat firmaları ve uygulama firmaları gelirler, kütüphanemizi gezerler. Beğendikleri taşların kodlarını Kiosk cihazımıza girerek arattırırlar. Taşın çıktığı ocak, firması ve firma yetkilisinin iletişim bilgileri gibi tüm bilgiler veriliyor. Ondan sonraki aşama alıcı ile satıcı arasındadır. Yani biz, üretici ile alıcının buluşturulduğu bir adresiz."

Konseptin dünyada ilk ve tek olduğunu düşündüğünü vurgulayan Canıdar, kütüphanelerinde bine yakın farklı çeşitte taş bulunduğunu ifade etti.

"Doğaltaş'ta Türkiye size yeter"

Türkiye'deki taş ocaklarının, 3-5'i hariç, pazarlama sıkıntısı ile karşı karşıya bulunduklarına işaret eden Canıdar, "Devlet çatısı altında böyle bir  taş verisi yok. Kütüphanemizde alıcılar, ocaklara gitmeden ülke genelinden istedikleri taşı buluyor. Böylece zaman ve maddi tasarruf sağlıyorlar" dedi.

Canıdar, kütüphaneye yurt içi ve dışından ziyaretçiler geldiğini bildirerek, günde ortalama iki Çinli firmanın yanı sıra başka ülkelerden ve yurt içinden de gelenleri misafir ettiklerini anlattı.

Kapılarının tüm vatandaşlara açık olduğunu belirten Canıdar, şöyle konuştu:

"Burada Türkiye'nin doğaltaşlarını tanıtıyoruz. Sloganımız, 'Doğaltaş'ta Türkiye size yeter'. Bunun için çok büyük gayret var. Sürekli yurt dışından sektörün önemli kişilerini, mermer tasarımcılarını düzenli olarak kütüphaneye getiriyoruz. Üreticilerin taşlarını sergilemekle kalmıyor, o taşlara alıcı da buluyoruz."