Bu mesajlar size de gelirse dikkat edin! Sakın tuzağa düşmeyin

Son günlerde WhatsApp uygulaması üzerinden yabancı numaralardan vatandaşlar çeşitli mesajlar alıyorlar. Gelen mesaj ve aramalara kesinlikle itibar edilmemesi gerektiğini belirten Başkan Dinç, “WhatsApp artık herkesin telefonunda bulunan popüler bir uygulama olduğu için dolandırıcılar tarafından daha çok tercih ediyor.” dedi.
Bu mesajlar size de gelirse dikkat edin! Sakın tuzağa düşmeyin

Vatandaşlar, Whatsapp üzerinden yabancı numaralardan çeşitli iş teklifi mesajları alıyorlar. Bu tekliflerin tamamen bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu söyleyen Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, mesaj ve aramalara kesinlikle geri dönüş yapılmaması gerektiğini söyleyerek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

mustafa.jpg

Dinç, sözlerine şu şekilde devam etti; “Yabancı numaralardan gelen arama şikayetlerini sürekli alıyoruz. Bir çeşit dolandırıcılık yöntemi. İş imkanı, evlenme vaadi, indirimli ürün gibi fırsatlar sunulduğunu söylüyorlar. Gündemdeki konu ne ise onun üzerine bir kurgu yapıp vatandaşları arıyorlar. Vatandaşlar da şans kendilerine güldü zannederek, bu aramalara aldanıp sattıkları ürünü alıyor veya bir miktar para gönderiyorlar. Karşılığında gerçek olmayan bir ürün gönderiyorlar ya da parayı alıp ortadan kayboluyorlar.”

yabanci-numaralar-3.jpg

‘WHATSAPP MESAJLARINA DİKKAT’

WhatsApp uygulaması üzerinden arama ve mesajlara yanıt verilmemesi gerektiğinin altını çizen Dinç, “Dizi çekimleri için figüran arandığını, fotoğrafınızı göndermenizi istiyorlar. Ardından kayıt ücretini talep ediyorlar. WhatsApp artık herkesin telefonunda olan popüler bir uygulama olduğu için genellikle daha çok tercih ediliyor. Ama araçlar günün şartlarına göre değişebiliyor. Bazen SMS, bazen mail, bazen de arama ile yapılıyor. Günlük binlerce liralık kazançla iş teklifi bile sunuyorlar. Asgari ücretin 11 bin lira olduğu bir ülkede, günlük 50-100 bin liraların bu şekilde kazanılmayacağını vatandaşlarımızın bilincinde olması gerekiyor. Vatandaşlarınız bazen borçlarından bunalıyor, ekonomiksel sıkıntıya giriyor. Ekstra gelir kaynakları arıyorlar ama bedava peynir, sadece fare kapanında olur.” şeklinde konuştu.

yabanci-numaralar-7.jpeg

‘LİNKLERE SAKIN TIKLAMAYIN’

Yabancı numaralardan atılan linklere tıklanmaması gerektiğini vurgulayan Dinç, “Vatandaşlarımızın yapancı numaralardan gelen hiçbir mesaja ve aramaya itibar etmemesi lazım. Tekrar tekrar aynı numaradan rahatsız ediliyorsanız engellemenizde fayda var.

yabanci-numaralar-5.jpg

Özellikle yabancı numaralardan gelen linklere asla tıklanmaması gerekiyor. Hiçbir resmi kurumdan zaten böyle bir mesaj, link gelmez. Aynı şey ‘banka hesabını bloke oldu, kaldırmak için tıklayınız’ linkleri için de geçerli. Hesabımızın bloke olduğunu zaten biz para çekeceğimizde ya da herhangi bir bankaya gittiğimizde ancak öğreniriz. Bunu da zaten müşteri hizmetlerinden ya da bankalardan açtırabiliriz.” diye aktardı.

yabanci-numaralar-8.jpg

‘BEN KÜL YUTMAM DEDİLER DOLANDIRILDILAR’

Dolandırılmalarına ihtimal vermeyen insanların bile dolandırıldıklarını söyleyen Dinç, “Herkesin ikna kabiliyeti farklı oluyor. ‘Ben kül yutmam’ diyen insanların bile bu şekilde dolandırıldıklarına çok şahit olduk. Niye profesörler, nice hocalar milyonlarını elleriyle teslim ettiler. Cezai işlem uygulanabilmesi için karşı tarafın bilgilerini bilmek gerekiyor.

yabancin-numaralar-4.jpg

Münferit şikayetlerde çok fazla harekete geçilemiyor. Hakkınızı aramanız için şikayet edeceğiniz kişinin adını, adresini, telefon numarasını biliyor olmanız lazım. Onun dışında herhangi bir muhatap olmadığı zaman dava da açamıyorsunuz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :