Konya'da ilginç yol çizgisi! Sürücülerin kafası karışıyor

Meram ilçesi Azerbaycan Caddesi üzerinde bulunan yol çizgileri sürücüleri şaşırtıyor. Cadde üzerinde yeni yol çizgileri ile eski yol çizgileri birbirine karıştı. Uzun zamandır bu şekilde bırakılan cadde üzerinde bazen sürücüler güzergâhını karıştırıyor.
Konya'da ilginç yol çizgisi! Sürücülerin kafası karışıyor

Karayolları Genel Müdürlüğü Trafik İşaretleri hakkındaki yönetmeliğin 6’ıncı maddesinde, “Trafik işaret levhaları, gerekli mahallerde ışıklı ve sesli trafik işaretleri, yer işaretlemeleri ile benzeri trafik işaretleri, karayolunun yapım ve bakımı ile görevli kuruluşlarca, temin ve tesis edilerek sürekliliği ve işlerliği sağlanır. Karayolları Genel Müdürlüğünce tespit edilen trafik işaretlerinin standart, anlam, nicelik ve niteliklerine ve karayoluna uygulama tekniğine aykırı hareket edilemez. Uygulamanın, standart ve tekniğine uygun olarak yapılıp - yapılmadığı Karayolları Genel Müdürlüğünce kontrol edilir. Tespit edilen aykırılıklar, ilgilisince uygun hale getirilmediği takdirde Karayolları Genel Müdürlüğünce ve gerektiğinde zabıta ile işbirliği yapılarak ortadan kaldırılır.” ibaresi yer alıyor.

7-2-1-010.jpg

MADDE MADDE ANLATILMIŞ

Aynı yönetmeliğin 10’nuncu maddesinde de gerekli tanımlamalar yapılarak, “Yol Çizgileri: Taşıt yolunu şeritlere ayırarak araçların düzenli ve güvenli bir şekilde seyretmelerini sağlamak amacıyla kaplama üzerine çizilen çizgilerdir. Yol çizgilerinin çiziliş şekline göre anlamları şöyledir: Devamlı Yol Çizgisi: Bu çizgi boyunca hiç bir sebeple soldaki şeride geçilemez ve üzerinden gidilemez. Üç şeritli ve iki yönlü yol kesimlerinde en sağdaki şeride geçme hali müstesnadır. Kesik Yol Çizgisi: Bu çizgi, kurallara uyulmak şartıyla araçlar tarafından geçilebilir. Kesik ve Devamlı Yol Çizgisi: Yan yana çizilmiş kesik ve devamlı çizgilerin bulunduğu yol kesimlerinde, araca en yakın olan çizginin anlamına göre hareket edilir. Yan Yana İki Devamlı Yol Çizgisi: Bu çizgi, taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getiren ayırıcı anlamındadır. Yan yana iki devamlı yol çizgisinin bulunduğu kesimlerde, karşı yönden gelen trafik için ayrılmış olan yol kısmına geçilemez.” uyarılarda bulunuluyor. 

Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER

7-2-2-009.jpg