Abdullah Akif Solak

Abdullah Akif Solak

Bu stat Konya’ya fazla mı?

Bu stat Konya’ya fazla mı?

Futbolsever bir insan değilim. Futboldan anladığım da söylenemez. Şimdi birileri -ne demeye bu konuda yazıyorsun ya?- diyebilir. Ancak, burada önemli bir toplumsal konuya temas edeceğim. Konyalı futbolseverler yıllardır Konya Stadı’nın yenilenmesini istemekte. Şahsen ben de yeni bir stadın Konya’ya yakışacağı ve yapılması kanaatindeyim. Büyükşehir Belediyesi yeni stat çalışmalarını tamamladı ve bugün yeni stadın temeli törenle atılacak. Proje, afişlerde gördüğümüz kadarıyla göz kamaştırıcı. Tam Konya’ya yakışacak bir proje olmuş. Gerçekten bu konuda emeği geçenleri kutlamak gerekir.

***

Gel gelelim yeni stada Konyalı ve Konyasporlu nasıl sahip çıkacak? Türkiye’deki taraftar portföyünü her zaman eleştirmişimdir. Yıllardır maçlarda kavga, gürültü, küfür gırla gider! Ölümle ve yaralanmalarla sonuçlanan gerginlikler yaşanır. Takip ettiğim kadarıyla bu durum Konya’da da kendini gösteriyor. Benim mantığıma göre taraftar, takımını destekler, takımı için tezahüratta bulunur. Ama ne yazık ki bazı taraftar kitleleri, takımını desteklemek yerine birbirine zarar veriyor. Olay kişiselleştirip ya da gruplaştırıp, çeşitli gerginlikler ve kavgalar görülüyor. Kimi zaman stadın koltukları, pencereleri vs. kırılır hatta tuvaletteki muslukları sökülür! Şimdi böyle bir durumda, taraftar takımına ya da şehrine destek mi oluyor yoksa zarar mı veriyor? Sorunun cevabı oldukça basit. Bu tür davranışlar hem Konya hem Konyalı hem de Konya futboluna maddi ve manevi zararlar veriyor. Yani bu davranışların kimseye faydası yok. Bu tür davranışlar yüzünden, Konyaspor’a maddi yaptırımlar uygulanıyor. Yani senin desteklediğin takım, senin yüzünden maddi bir kayıp yaşıyor. Yukarıda da bahsettim. Olaylar nedeniyle stada zarar veriliyor. O stada milyonlarca lira para dökülüyor. Destek için geldik diye düşünürken, milli servete zarar veriliyor. Oysa biraz düşünmemiz lazım. Bu stat, bu Konya bizim değil mi? Destek olacağız diye neden köstek oluyoruz? Geçen hafta duyduk, Torku Konyaspor maçında yine gerginlik yaşanmış. Hem de iki grup da aynı takımın taraftarı! Bir grup bir guruba küfür ediyor! Hangi hakla? Hangi akla hizmet? Hani Konyaspor’u desteklemeye gelmiştik. Nerde kaldı destek? Üstüne bir de yönetime küfürler yağmış. Sebebi de çok ilginç. Yönetim bedava bilet vermemiş! Kardeşim gerçekten Konyasporlu’ysan gidersin alırsın biletini girersin, kimse bedava bilet vermek zorunda değil. Bu konuda Torku Konyaspor yönetimini yürekten kutluyorum. “Küfür edecek taraftar istemiyoruz!” diyerek çok güzel, dik bir duruş sergiledi. Bu konuda yönetime katılmamak elde değil. Küfür edecek, gerginlik yaşatacak taraftar zaten gitmesin maça. Hem Konya’ya zarar verir hem de Konyaspor’a. Konya futbolunun aklıselim hareket edecek destekçilere ihtiyacı var.

***

Şimdi tüm bunları ele alarak, bu yeni stat projesi üzerinde düşünmek lazım. Taraftarın özgeçmişi pek iyi değil. Şimdi aynı davranışlar bu güzelim statta sergilenirse ne olacak? Koltuklar mı kırılacak? Yepyeni yapı zarar mı görecek? Eğer bu soruların cevabı ‘evet’ olursa, bu stat Konya’ya fazla gelir! Önce millet olarak, milli değerlere, milli servetlere (maddi manevi) sahip çıkmamız lazım. Eğer sahip çıkacaksak bu değerlere, Konyalı’ya, Konya’ya, Türkiye’ye daha güzelleri yaraşır. İnşallah bu yazdıklarımın hiç biri olmaz da, kaliteli taraftarlarla, kaliteli statta, kaliteli bir futbol izlenir. Saygı, sevgi ve selamlarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Akif Solak Arşivi
SON YAZILAR