Büşra Aksakbağı Ay

Büşra Aksakbağı Ay

Bu Ülkenin Muhalefet Sorunu Var!

Bu Ülkenin Muhalefet Sorunu Var!

Demokrasinin sürüp, devam etmesini sağlayan şey iktidardan önce muhalefettir.  Maalesef Türkiye görüp görebileceği en kötü muhalefetle sınanıyor.
Oturduğu yerden iktidara saldıranlar bir sakin kafayla otursun da asıl sorun olan muhalefeti nasıl çözeriz onu düşünsün. Bu ülkenin en acil ihtiyacı muhalefettir. Çözüm, sorunun kaynağına inmekle başlar.
Seçmenlerin, bir muhalefet partisi çıksın diye ağladıkları başka bir ülke yoktur.  İşte bu ağlayan arkadaşlar değişimi siz yapın. Bir şeylerin değişmesini bekleyenler, buna muhalefetten başlamalı. Değişim, 16 yıldır seçim kaybedenlerden başlamalı.
Muhalefet öyle basit bir şey değildir. Kuru kuruya her şeye karşı durmak da değildir. Zaten bu yanlış anlaşıldığı için bugün muhalefet sorunu yaşıyoruz. Muhalefet artık bunu anlamalı.
*
Muhalefet sadece iktidara alternatif değildir. Devletin sigortasıdır. Ülkenin ilerlemesinde en az iktidar kadar sorumluluk sahibidir. Bu yüzden ülke iyi durumdaysa da salt iktidardan kaynaklı değildir, kötü durumdaysa da salt iktidardan kaynaklı değildir. Muhalefet bu başarıda da veya başarısızlıkta pay sahibidir.
Bu nedenle sadece muhalefet seçmeni için değil, iktidar seçmeni içinde muhalefetin güçlü olması hayati önemdedir.
*
Türkiye’de muhalefet maalesef “kömürcüler, makarnacılar” dan öteye gidemiyor. Her seçim sonucunu “soğan, patates, makarna, kömür” saçmalıklarıyla değerlendiriyor. Kaçınılmaz yenilgi gelince de seçmenine umut değil endişe vererek, oluşan kaos ortamından nemalanıyor. Bir şekilde dümenini çevirmeye devam ediyor.
Yanlış muhalefet, en yanlış iktidardan bile daha tehlikelidir.
16 yıllık sürece bakalım. Ana muhalefet partisinde bir kere genel başkan değişikliği yaşanıyor. Nedeni ise yenilgi vs değil. Bir skandal sonucu değişiyor. Yerine gelen ise onlarca yenilgiye rağmen koltuğunu asla terk etmiyor.
*
Ana muhalefetin en büyük sorunlarından birisi de neye ve neden muhalefet ettiğini bilmiyor. Ve en önemli politikası ise çamur at izi kalsın. En yakın örneğini verecek olursak; 15 Temmuz hain darbe girişiminde “köprüde başı kesilen asker” diye yalan bir haber ortaya atıldı ve defalarca bunun yalan olduğu söylendi ve ortaya çıkarıldı. Fakat 2019 yılına geliyoruz, ana muhalefet lideri hala “köprüde başı kesilen asker” argümanını kullanıyor. Bu, özellikle kendi seçmenini aptal yerine koymaktır.
Bunu yapmak yerine, muhalefet olsun, denetleyen olsun, sorgulayan olsun. Ama çamur atmasın. Politikası bu kadar sığ ve çaresiz olmasın.
 
*
Muhalefet siyaseti sadece İzmir, Nişantaşı, Etiler, Kadıköy gibi yerlerden ibaret görüyor. Ne Anadolu’yu ne de Anadolu insanını tanımıyor. Doğal olarak ulaşamıyor. Ulaşamıyor çünkü “çomar, koyun” diyerek aşağılamak daha kolay geliyor. Ulaşamıyor çünkü iktidara gelirse onların düzenini yıkacağını söylüyor. Ulaşamıyor çünkü onların yaşam tarzını düşman görüyor. Ulaşamıyor çünkü onlarla empati kuramıyor, kurmak içinde çaba sarf etmiyor. Sonuç olarak; kendi seçmeni dışında ki seçmene cazip gelmiyor.
Einstein’ın dediği gibi; “Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç beklemek, aptallıktır.”
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Aksakbağı Ay Arşivi
SON YAZILAR