Buğdayını gece biçen çiftçi karlı çıkıyor

Buğdayını gece biçen çiftçi karlı çıkıyor

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, "Gece biçilen buğdayda daha fazla saman çıkıyor, saman balyalarını satan çiftçiler, hem buğdaydan hem de samandan kar yapıyor." dedi. 

Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne merkez ve köylerinde yaklaşık 400 bin dönümlük alana ekilen buğdayda hasadın devam ettiğini, ekinini gece biçen çiftçilerin samandan daha fazla kar ettiklerini söyledi.

Edirne'de buğday hasat döneminin başlamasıyla birlikte besicilerin saman balyası temin etmeye başladığını ifade eden Yorulmaz, "Bu sene balyada sıkıntı yok, bu nedenle fiyatlar da normal. Ben bu sene saman balyası sıkıntısı yaşanacağını düşünmüyorum.'' diye konuştu.

Yorulmaz, tarladaki ürünün verimine göre ortalama bir dönüm tarladan 10-15 arası saman balyasının çıktığı Edirne'de, balyanın tanesinin 3 ile 5 liradan alıcı bulduğunu belirtti. 

- Buğdayı gece biçen çiftçi karlı çıktı

Yorulmaz, bu sene buğdayını geçe biçen çiftçilerin, gündüz biçen çiftçilere göre saman balyası bakımından daha fazla verim aldığını dile getirdi.

Havaların çok sıcak olması nedeniyle gündüz biçilen ekinin sapında kırılma olduğunu, bu nedenle fazla saman balyası yapılamadığını vurgulayan Yorulmaz, "Buğday hasat döneminin başlaması ile birlikte saman balyası da bağlanmaya başladı." ifadesini kullandı.

- "Gece daha fazla saman çıkıyor"

Çiftçilerden Ahmet Kezer, bu sene 300 dönümlük alana buğday ekimi yaptığını anlattı.

Hasat zamanının gelmesiyle buğdayı biçmeye başladıklarını, dönüm başına 500 ila 600 kilogram verim aldıklarını aktaran Kezer, "Allah'a şükür bu sene verimden memnunuz. Gündüz aşırı sıcaktan saplarda kırılma olduğu için buğdayı gece biçtirdim. Gece biçilen buğdaydan daha fazla saman çıkıyor. Böylelikle hem samandan kar ediyoruz hem de sıcaktan korunuyoruz." şeklinde konuştu.