Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Bugün 21 Mart, Yeniden Doğma Günü…

Bugün 21 Mart, Yeniden Doğma Günü…

 

Belki de Batının peşinden gidip taklitçi bir zihniyetle zamanımızı kurgulamasaydık, Avrupa’nın çakma Hz İs Doğum gününü değil de 21 Mart’ı güneş takviminde yeni yılın ilk günü olarak kullanırdık. Ve daha hayırlı bir iş yapmış da olurduk.  

Malumunuz Kuran-ı Kerim’de Rabbimiz, tabiatın sonbaharla birlikte ölmesinden ve ilkbaharla birlik de tekrar dirilmesinden bahsediyor ve bunu insanlığın öldükten sonra nasıl diriltileceğine de bir örnek olarak gösteriyor. İşte o yeniden diriliş güneşin Balık Burcundan Koç Burcuna da geçtiği gün olan 21 Martta temsil ediliyor.

Koç burcu biliyorsunuz burçların ilki oluyor ve bu ay gün zamanda birçok inanışa göre insanlığın ilk yaratılış günüde… Şunu da ifade edelim 21 Mart birçok kültür için bir doğuşu temsil eder. Yine Türk efsanesi Ergenekon’a göre atalarımız demir dağın ardından 21 Mart günü kurtulmuşlar. Bunun için de bildiğiniz gibi 21 Mart Türk dünyasında coşkuyla kutlanır.

Biz Türk’üz bizim geleneğimizde 21 Mart önemli de peki diğer kültürlerde önemli değil mi? Hintler, Çinliler, Japonlar, İranlılar da biliyorsunuz yine 21 Martı coşkuyla kutuluyor.

Bir kısım bölücü ve emperyal güçlerin oyuncağı ülkemizdeki bir grup ise ne yazık ki epey bir zamandır 21 Mart Bahar Bayramımızı burnumuzdan getiriyor.

Nevruz Farsça bir kelimedir. Bizim Anadolu’da da baharın gelmesiyle dağlarımızda, tepelerimizde, ovamızda açan kuzugöbeği ve çiğdem ile birlikte baharı gösteren ve benim çocukluğumda kokusuna ve rengine hayran kaldığım bir çiçeğin ismidir. 

Biz Nevruz diyoruz, Kürtler Newroz, Özbekler Navruz, Türkmenler Nowruz, Kazaklar Naurız, Kırgızlar Nooruz, Azeriler Novruz, Kırım Tatarları ise Navrez diyor.

Ve Nevruz Adriyatik’ten Çin Seddi’ne Kadar bahar bayramı olarak kutlanıyor. Buradaki Fars’larda, Türk’lerde, Kürt’lerde bahar bayramı olarak kutluyor.

Peki, kim bizim bu neşe, coşku günümüzü burnumuzdan getiriyor. Çok zor değil, çok açık ifade ile dört satılmış çapulcu bir taraftan devletimizi marjinalleştirip kuru bir ulus devlet saçmalığıyla Kürt Kardeşlerimize zulmetmiş, Kürt kardeşlerimiz boğulurken bir taraftan da en fazla Müslüman Öldürerek tarihe geçen Stalin ve Lenin köpeklerinin, aşağılık sefillerinin hayranları yetiştirilerek bu topraklarda bu bayramlarımızı burnumuzdan getirecek bir cendere oluşturulmuş.

Devlet Kürtçe konuşmayı, Kürtçe ismi yasaklamış, Kürt Kardeşlerimize adeta asimilasyon yapar hale gelmiş ve tabi buna tepki oluşturularak da Kürt kardeşlerimizin içinden kendi topraklarına düşman teröristler yetiştirmişler. Aynı oyunu dindarlık üzerinde de oynamadılar mı? Oynadılar. Biz liseye giderken tabi İHL’li olmak öcü gibi kabul edilirdi devlet tarafından ve aramızdan da devlete düşmanlar yetiştirmeye çalışırlardı.

Şükür bizler o oyunlara gelmedik, şükür bu topraklardan Rabbimiz umut kesmemiş ve ne Kürt kardeşlerimizin üzerinde ne dindar gençlik üzerinde oynanmaya çalışılan bu oyunlar tam arzu ettikleri neticeleri vermedi. Bakın Laz kardeşlerimizin üzerinde de çok oyun oynadılar. Onlar ayrı mevzu bir gün bunları da yazarız.

Ama bugüne gelin, bugün devletimiz Kürt kardeşlerimizle barışmıştır, devletimizin içindeki derin odaklar tam arzu edilen seviyede olmasa da büyük ölçüde şimdi istedikleri oyunları sergileyememektedir.

AK Parti’ye bombayla, roketle, hatta füzeyle saldırsalar da İnşa Allah suyun akışını değiştiremeyecekler. Bugün 21 Mart, bugün yeni bir doğuşun günü, bugün, kardeş olmanın günü, bugün bu topraklarda yeniden İslam Medeniyetinin bütün insanlığı kapsayacak şekilde neşvünema bulduğunu insanlığa gösterme günü.

Sabırla, tahammülle, itmeden, dışlamadan, severek, saygı duyarak, herkesin hukukunu koruyarak, toleranslı bir şekilde yeniden doğma günü. Öyle doğmalıyız ki, bizi yok etmek isteyenler bile bizde yeniden doğmalılar.

Bu doğumu ahir zamanda bütün dünya beklemektedir, bilesiniz bu doğumunuz sadece sizi huzura erdirmeyecek bütün dünya sizle birlikte yeniden doğacak. Her ağlayan ananın gözyaşı, her ezilen yetim, itilen öksüz, mahzun gönüller sizi bekliyor. Sizin açacağınız çiçekleri, sizden olacak meyveleri bekliyor.

Allah yeniden doğuşumuzu hayırlı ve bereketli kılsın…  

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR