Bugün ki kazanımlarımız o günden miras

Türkiye’nin tarihinde kara leke olarak görülen, post-modern darbe olarak adlandırılan birçok gencin hayatını etkileyen 28 Şubat’ın mağdurlarından birisi de Konya Milletvekili Dr. Leyla Şahin Usta.
Bugün ki kazanımlarımız o günden miras

BUGÜNÜN ARDINDA O GÜN ÖDENEN BEDELLER VAR

Türkiye’nin tarihinde kara leke olarak görülen, post-modern darbe olarak adlandırılan birçok gencin hayatını etkileyen 28 Şubat’ın mağdurlarından birisi de Konya Milletvekili Dr. Leyla Şahin Usta. O günleri ve bugün ki Türkiye’yi vekil Leyla Şahin ile değerlendirdik.

28 Şubat 1997'den bugüne 20 yıl geçti. Bin yıl sürecek denilen bu utanç tablosu tarihe post-modern darbe olarak geçti. 28 Şubat’ta İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde öğrenci olan o günlerin sembol ismi Konya Milletvekili Dr. Leyla Şahin Usta ile söyleşi gerçekleştirdik.

“HAK MÜCADELESİNİ HAKLI YOLLARLA SÜRDÜRDÜK”

O günkü Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, askerler REFAHYOL Hükümeti'nin önüne uygulanmasını istedikleri maddeler koymuşlardı. Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan önüne konulan maddeleri imzaladı ama hayata geçirmedi. Artan baskılar sonucu Erbakan Hükümeti 18 Haziran 1997'de istifa etmek zorunda kaldı. Bu dönem tarihe "Post modern Darbe" olarak geçti. Bu dönemin mağdurlarından olan Konya Milletvekili Dr. Leyla Şahin o süreçte bugünleri görebileceklerini düşünemediklerini belirtti. Çok zor günler geçirdiklerini aktaran Şahin; “Elbette üzüldük yıprandık çok zor günler geçirdik ama ben şöyle söylüyorum hep kırıldık incindik ama kimseyi kırmadık ve incitmedik. Bu mücadelenin temelinde bu var aslında. Bu yüzden bugün Konya’yı temsil eden bir milletvekiliyim. Sadece başörtülü olduğum ve 28 Şubat’ta mağdur edildiğim için değil kendimi yetiştirmiş geliştirmiş ve bu mücadeleden farklı yönlerini ortaya koyabilmiş başarılı bir kadın olduğum için bugün Konya’yı temsil eden bir milletvekiliyim. Ama dediğim gibi biz kırmadık incitmedik yıkmadık dökmedik bir hak mücadelesini haklı yollarla sürdürdük. 28 Şubat ile ilgili hatırlanması gerekenler bunlar.” dedi.

“BU BEDELLER ÖDENMESEYDİ BELKİ BUGÜNLERE GELEMEZDİK”

O günlerden bugüne gelene kadar çok zor zamanlar yaşandığını ve çok yol katedildiğini söyeleyen vekil Şahin; “20 yıl önceki Türkiye ile şuan ki Türkiye arasında çok fark var. Çok yol kat ettik. Aslında 1938 yılında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınıyor. Avrupa ülkelerinden daha önce kazanmış Türk kadını bunu fakat maalesef 2015 yılının Haziran ayı genel seçimlerine kadar başörtülü Türk kadınlarına seçilme hakkı verilmemişti. Bu yüzden 20 yıl öncesine göre çok şey kat ettik. Artık bunlarla uğraşmayalım, kılık kıyafetimizle uğraşmayalım. 28 Şubat’ı konuşurken verilen hak mücadelesinin ne derece doğru olduğunu ve doğru yoldan yapıldığını örnek gösterelim insanlara. Mağduriyetler yaşanan acılar elbette ki vardır. Türkiye bunları yaşamak durumundaymış ki bugünlere geldi. Eğer bu bedeller ödenmeseydi belki bu noktaya gelmeyecektik. O yüzden o dönemde bu mücadeleye katkısı bulunan herkesin emeği sayesinde Türkiye bugün bu noktada. Ben o insanları tebrik ediyorum, teşekkür ediyoruz. Türkiye bugün bu noktaya geldiyse herkesin katkısı vardır.” dedi.

BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ