Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Bugün Tıp Bayramı

Bugün Tıp Bayramı

 

Analarımıza bakamıyoruz, hemşireden bakmasını istiyor. Babamıza katlanamıyoruz, hasta bakıcıdan, hemşireden, hekimden babamıza katlanmasını istiyoruz. Başımız ağrıdı mı hekime gidiyoruz. Ağrımızı geçirmesini istiyoruz. Birçok insan onların elinde hayata merhaba diyor, birçoğumuz ellerinde dünyaya veda ediyoruz. Ebedi âleme onların ellerinde gidiyoruz. Sadece bir annenin evladına gösterebileceği şefkati, merhameti bizlere gösteriyorlar. Hastalandığımızda bizlere çocuk gibi bakıyorlar, nazlarımızı çekiyorlar. Döşümüzü kesip içimizdeki hastalıkları çıkarıyorlar, bizi tekrar hayata bağlıyorlar.

Elbette yaşamda ölümde Allah’tan (C.C.), ama onlar bize bu dünyada Rabbimizin bir lütfü. 6 saat, 7 saat, 10 saat, 15 saat ameliyatta kalanlarını görüyorum, insanların kalbindeki sıkıntıları yok ediyorlar, ölmüş bir bedenden organ alıp, ölüm döşeğinde bir hastanın yaşama (tabiî ki Allah’ın izni ile) tutunmasına vesile oluyorlar.

Ben bir hemşireyi gördüğümde kesinlikle bir melek görmüşüm hissi yaşıyorum. Bir hekimi gördüğümde melek görmüşüm hissi yaşıyorum. Çok açık ifade ediyorum, bir cerrah, bir uzman tabip, bir hemşire, bir hasta bakıcı benim görüşüm sadece Allah’a şirk koşmasalar, Rabbimize ve Peygamberine, Kitaplarına, Meleklerine, kader ve kazaya, ahiret gününe inansınlar cennete giderlermiş gibi geliyor bana… Elbette ben yargılayanda, sorgulayanda değilim ama bir insan olarak şahadetim bu. Binlerce insandan “Allah Razı Olsun” övgüsüne mazhar olmak her ölümlüye nasip olacak bir kıymet değildir…

Geçen gün bir Genel Cerrah Profesör büyüğümüzle, değerli bir hocamızla yemek yiyorduk. Hocamın ismini veremeyeceğim, bana maaş bordrosunu gösterdi. “Basit ameliyatlara girmiyorum, genç arkadaşlarımız giriyor, büyük ameliyatlara giriyorum, o da performans ve döner sermayeyi hak etmeme yetmiyor ve bize verilen maaş bu” dedi.

Vallahi ben utandım, Amerika’da, Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde, ya da bir başka gelişmiş ülkede böyle performans ya da döner sermaye kriteri yok ve olmazda.

Binlerce insanı sağlığına kavuşturmuş, binlerce hekim yetiştirmiş bir insanın değeri 60 yaşından sonra yaptığı ameliyatla ölçülebilir mi? Ölçülmemelidir. Biz değerlerimize kıymet biçerken yanlış yapıyoruz, kıymet bilemiyoruz.

Genel cerrah, bir kalp cerrahı, ya da ne bileyim, kulak burun mütehassısı, kadın doğum uzmanı, onkolojide çalışan kanser ve nükleer tıp üzerine kendisini geliştirmiş hekimlerimiz kolayca yetişiveren insanlar değil ki. Devletimiz, milletimiz bu insanlara yıllarca emek veriyor, e sonra belirli bir yaşa gelince de kıymet bilmezsek, bu insanlarımıza karşı bizim yaptığımız toplumsal bir saygısızlık olmaz mı? Basit bir kurumda çalışan uzman bile bir profesör genel cerrahımızdan daha fazla maaş alırsa nasıl olacakta kıymet bilmiş olacağız.

Hastanelerde müdür yardımcıları olur, diğer memur kadroları olur, bunlarda tabi ki önemli işler yaparlar, birçok bürokratik konular bu insanların emeği ile çözülür. Bu insanlarda elbette döner sermaye alsınlar ama bu insanlardan daha zor yetişen ve hakikaten toplumsal faydaları hiçbir şeyle ölçülemeyen profesörlerimize, hekimlerimize, uzman tabiplerimize pratisyen olan, uzmanlaşmamış aile hekimi kadar, bir müdür yardımcısı, bir müdür, bir uzman kadar maaş vermezseniz bu adaletli olmaz.

Zaten aslında para da değil tam olarak mevzu, kıymet bilme mevzusu… Bence Tıp Bayramı her yıl bir tema ile kutlanmalıdır. Bu yılda keşke konu “usta hekimlerimize saygı yılı” olsaydı. Keşke yıllarca mesleğe emek veren hekimlerimiz, cerrahlarımız, hemşirelerimiz, hasta bakıcılarımıza bir vefa yılına dönüştürebilseydik bu yılki Tıp Bayramını. Sağlık Bakanımız tuhaf süt bankası çıkışına rağmen bu işi bilen bir insan. Bugün Şırnak’ta, Hakkâri’de, Çukurca’da, Şemdinli’de görev yapan sağlık personeli var. Devletimiz hekimlerimizi tabiri caizse tepe tepe kullanıyor. Lütfen birazda onları onurlandırmayı deneyelim. Onlara hak ettikleri saygıyı verelim. Yasalarla önlerini kesmek tamam ama bugün topçu, popçu olmak hekim olmaktan daha itibarlı görülüyor. Bunu kabul edemiyorum…

Şehit olan, vefat eden sağlık çalışanlarımızı, hekimlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz, hayatta olan emektarlarımıza, cerrahlarımıza, doktorlarımıza saygı ile hürmetlerimizi sunuyoruz. Halen çalışan sağlık çalışanlarımızın Allah yardımcıları olsun, gönüllerinden geçen hayatları olsun. Ayrıca belirtelim, sağlık çalışanlarımıza karşı yapılan şiddeti kınıyoruz.

Sağlık çalışanlarımızın, hasta bakıcısından cerrahına kadar yaşadıkları sıkıntılarında bir an önce çözülmesini diliyoruz. Bayramları inşa Allah hep bayram olur… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR