Buhara'dan Konya'ya

Konya Büyükşehir Belediyesi, SÜ, NEÜ ve KTO Karatay Üniversitesi  İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi ile TRT Avaz’ın işbirliğinde düzenlenen sempozyum başladı.
Buhara'dan Konya'ya

Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesi  İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi ile TRT Avaz’ın işbirliğinde düzenlenen Uluslararası “Buhara’dan Konya’ya İrfan Mirası ve XIII. Yüzyıl Medeniyet Merkezi Konya”  isimli sempozyum başladı. 3 gün sürecek sempozyuma 10 ülkeden 81 bilim insanı katılacak.

Programa Buhara Üniversitesi Rektörü Arif Kodirov, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ercan Uslu, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Dilaver Gürer, Kazakistan Tv Direktörü Mukhabejon Kazabek, Özbekistan Uluslararası İslam Akademisin  Bahadır Hocayev, öğrenciler ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

buharadan-konyaya-(2).jpg

“BİRLİK VE BERABERLİĞE İHTİYACIMIZ VAR”

Programda konuşan Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, İslam dünyasının mezhebi ve ilmi çalışmalara sürüklendiği günümüzde medeniyetin birlik, beraberlik ve hoş görü ruhuna her zamankinden daha fazla ihtiyacımızın olduğunu söyledi. Tarihi yeniden keşfetmek için bu sempozyumuz düzenlendiğini söyleyen Rektör Sade,” Böyle bir dönemde tarihimizdeki yıldız şahsiyetleri ve onların irfan anlayışını tekrar keşfetmek insanımıza tanıtmak günümüze ışık tutmak için ülkelerden ve dünyanın dört bir tarafından birbirinden önemli bu sunumlar hayati önem taşımaktadır. Konya’nın kadim başkent olma şuuruna sahip çıkan ve Karatay medresesinin günümüzde hayat bulmuş hali olan Konya Karatay üniversitesi medeniyetimize ait değerlerin yaşatılması noktasında geleceğimizin irfan neslinin yetiştirilmesinde gelenekten geleceğe bu nesli yetiştirme gayreti içeresindedir.” dedi.

“MÜSLÜMANIN MÜSLÜMANA KIRDIRILDIĞI BİR DÖNEMDEYİZ”

Günümüzde İslam dünyasının hedefe oturtulduğunu aktaran  Rektör Prof. Dr. Şeker, Dünyamızda İslam dünyasının hedefe oturtulduğu ufak tefek ayrılıkların derinleşmesi için çaba sarf edildiği ve fitne ateşinin kaynatıldığı ve Müslümanın Müslümana kırdırıldığı bir dönem yaşıyoruz. Bu ateşin biran önce irfanla esinlenerek söndürülmesi gereken bir ateş olduğunu görüyoruz. Karşımıza ismi çok farklı ama bize benzemeye çalışan fakat bizim tarafımızdan yetiştirilmemiş olan bireylerin İslam dünyasının oluşturmuş olduğu sorunları İslam dünyasının birbirine düşmesine neden olan fitnenin tek bir ilacının olduğunu biliyoruz. Oda sevgi temelini tasavvuf temelini irfan medeniyetimizin köklerine sığınmak.” şeklinde konuştu. Buhara’nın kardeşten öte olduğunu sözlerine ekleyen Şeker Konya demek buhara demektir ve buhara içinde Konya ayrı şehirdir. Ülkemizin belini doğrultarak kendi eserlerine sahip çıkarak insanın kalbini aklını resmederek akıl ve vicdanıyla ve imanıyla beraber oluşturduğu irfan yürüyüşünün Buhara’da da karşılık bulduğunu görüyor ve mutlu oluyoruz.” ifadelerine yer verdi.

buharadan-konyaya-(1).jpg

“IŞIK GÖREMEZ DURUMA GELDİK”

İslam dünyasında acıların çok fazla arttığına vurgu yapan Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu”  Bugün baktığımızda İslam dünyasında acıların çok daha arttığını Doğu blokunun yerine İslam dünyasının konduğunu ve İslam’ın eski kandil şehirlerinin bugün ışık göremez duruma geldiğini maalesef görüyoruz. Ve şahsen dünyanın ariflerin anlayışıyla kurtulacağına inanan birisiyim. Ama önce İslam dünyası olarak evimizin içini düzenlememiz lazım kardeş kavgalarımızı önlememiz lazım.” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ