Büker'den yabancı kuralı eleştirisi

Milli basketbolcu Evren Büker, TBF'nin yeni sezon için uygulamaya koyduğu yabancı kuralını eleştirerek, "Bundan dönüleceğini düşünüyorum" dedi.
Büker'den yabancı kuralı eleştirisi

Ay-yıldızlı ekip, 30 Ağustos-14 Eylül tarihlerinde İspanya'da düzenlenecek Dünya Kupası hazırlıklarını İtalya'nın Bormio kasabasında sürdürüyor. A Milli Takım'ın Dünya Kupası aday kadrosunda yer alan Evren Büker, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Avrupa şampiyonu olan Ümit Milli Erkek Basketbol Takımı oyuncularına kulüp takımlarında sorumluluk ve yeterli sürenin verilmesi gerektiğini belirten milli basketbolcu, şöyle konuştu:

"Altyapıdan da pırıl pırıl gençler geliyor. Ümit milliler Avrupa şampiyonu oldu. Önemli olan bu gençlerin takımlarında sorumluluk ve süre alabilmeleri. Öyle olursa milli takıma olumlu yansımalarını görebiliriz. Önümüzdeki sezon oynanacak sistemde bunun zor olacağını görüyorum ama bundan dönüleceğini düşünüyorum. Türk oyuncular olarak bizim potansiyelimiz ve yeterli azmimiz var. Umarım altyapılarda Avrupa şampiyonu olan çocuklar ligimizde de süre alıp, aynı sorumlulukla basketbol kalitelerini geliştirerek, A Milli Takım'a hizmet verirler."

"Bu şekilde devam ederse hepsi için kötü bir son olacaktır"

TOFAŞ forması giyen 29 yaşındaki basketbolcu, Ümit Milli Takım'da şampiyonluk yaşayan genç oyuncuların kulüp takımlarında süre alamaması durumunda sonlarının kötü olacağını savundu.

Genç basketbolcuların Yunanistan'ın Girit adasında düzenlenen şampiyonada tüm yeteneklerini sergileme fırsatı bulduğunu vurgulayan Evren Büker, şunları kaydetti:

"Bu yeteneklerini ileriye götürmeleri için sahada süre almaları lazım. Biz şimdi bu çocukları hangi takımla, nerede sahaya süreceğiz? Bunun cevabını arayıp bulmamız lazım. Yoksa bu, ümitlerde Avrupa şampiyonu olmuş ve ondan sonra zamanla unutulmuş bir anı olarak kalacaktır. Bu şekilde devam ederse hepsi için kötü bir son olacaktır. Eğer biz onlara sorumluluk verip, sahada sürelerini artırırsak, onlar da bu istekle devam ederlerse, bütün oyuncu kardeşlerimin çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Burada planlamayı yapan yöneticilerimiz, antrenörlerimiz ve federasyonumuz etkili olacaktır. Onların en doğru kararı almasını temenni ediyorum."

Federasyon, bu sezondan geçerli olmak üzere Türkiye Basketbol Ligi'nde yabancı oyuncu sayısındaki düzenlemeyi değiştirdi. Geçen sezon 3+2 (3'ü sahada, 2'si kenarda) kuralı bu sezon daha da esnek hale getirildi. Yeni kural çerçevesinde takımlar maç kadrolarında 6 yabancı oyuncu bulundurup, 5'ini aynı anda sahaya sürebilecek.

"Dünya Kupası'na kadar hazır hale geliriz"

Dünya Kupası hazırlıkları kapsamında Bormio'da fiziksel yükleme antrenmanları yaptıklarını anlatan milli basketbolcu, "Zor bir çalışma temposu var. Ondan sonra da hazırlık maçları başlayacak. İnşallah Dünya Kupası'na kadar hazır hale geliriz" diye konuştu.

Evren Büker, İspanya'daki turnuvaya ikincilik apoletiyle gittiklerini hatırlatarak, "Dünya Kupası, en iyilerin olduğu yer. En son şampiyonada kendi evimizde ikinci olmuştuk. Zor bir turnuva bizi bekliyor. Her maçı ayrı ayrı düşünüp, iyi basketbol oynayıp kazanan taraf olmak için mücadele edeceğiz. Bunun için de oraya en hazır şekilde gitmemiz gerek" ifadelerini kullandı.

"Herkes özverili ve istekli bir şekilde çalışıyor"

Milli takımın tecrübeli oyuncuların yanı sıra gençlerle desteklendiğini anlatan Evren, özverili ve istekli bir şekilde çalıştıklarını belirterek, "Senelerden beri bir çok oyuncu birlikteydi. Şimdi tecrübeli oyuncuların yanında genç oyuncular var. Bence güzel bir ortam var. Herkes özverili ve istekli bir şekilde çalışıyor. Zaten önemli olan takım olabilmek. İnşallah biz o olguyu sağlar ve Dünya Kupası'nda parkeye yansıtırız" değerlendirmesinde bulundu.

Çeşitli nedenlerle A Milli Takım'a gelmeyen oyuncuların eksikliğinin hissedileceğini aktaran Evren Büker, sözlerini şöyle tamamladı:

"Aday kadroda olmayan isimler çok değerli ve senelerce milli takıma hizmet etmiş oyuncular. Sezonda 100 maçtan fazla sahaya çıkan kaptan Hidayet Türkoğlu, 16-17 yıldır yaz olduğunda da milli takım kampına gelip iki ay boyunca çalışmalarına devam etti. Bu gerçekten müthiş bir şey. Avrupa'da birçok oyuncu affını isteyerek milli takımlarına gitmiyor. Hidayet'e teşekkür etmek lazım. Neler yapabileceğimizi bizlere gösteren oyuncudur. Birçoğumuza da örnek olmuştur. Tecrübesinin eksikliğini muhakkak hissedeceğiz ama kimse de 25 yaşında sabit kalmıyor. Zaman çabuk geçiyor ve bir şekilde yenilemek lazım. Biz de iyi bir jenerasyon yakaladık."