Erol Çimen

Erol Çimen

Bulmaca

Bulmaca

Kıymetli okurlarım 8 Ocak tan itibaren gazetemiz Yeni Haber de bulmaca yayınlamaya başladık. Köşemden sizi haberdar etmek istedim. Bu gün size bulmaca doldurmanın insan duyguları üzerindeki etkilerinden bahsedeceğim.
 
Bulmaca bir bütünlük oluşturduğu için insanlar üzerinde tatmin edici bir etki yaratıyor. Beyine dopamin salgılayarak kişide zevk ve mutluluk duygusu yaratan nörotransmitter üretir. Dopamin hedefe ulaştığınızda yükselerek sizi doğal yoldan mutlu eden bir yoldur.Ancak dopamin zaman içerisinde hiçbir uyarıcı olmazsa veya heyecan yaşamazsanız doğal olarak düşecektir. Düşük dopamin seviyesi uyuşukluk, depresyon ve düşük enerji hissi ile sonuçlanabilir.Haftalık veya günlük küçük hedefler ve başarılarda dahil olmak üzere dopamin düzeylerinizi doğal olarak sürdürebilmeniz için bulmaca çözmelisiniz.Böylece bulmaca çözdüğünüzde elde ettiğiniz bu heyecan, genel olarak hayata karşı daha heyecanlı olmanızı ve kendinizi enerjik hissetmenize yardımcı olur.
 
Bulmaca çözmenin alzheimer hastalığı gibi yaşla ilişkili nörolojik bozuklukları önlemeye yardımcı olduğu ispatlanmıştır. Araştırmalara göre bulmaca çözmek veya satranç gibi beyni çalıştıracak etkinliklerin televizyon izlemek veya alışveriş yapmak gibi insanları rahatlatıcı etkileri olduğu bulunmuştur.
 
Kelimeleri bulmaca yoluyla birleştiren kişilerin zihinsel işlevinde artışlar görülmüştür. Ayrıca bulmaca çözmek dil becerilerinizin gelişmesinde de yardımcı olabilir. Yapılan bir araştırmaya göre 4 hafta boyunca her gün bulmaca çözen bir grup üniversite öğrencisiyle bulmaca çözmeyen grup karşılaştırılmış ve bulmaca çözen grubun belirgin bir şekilde sözlü becerilerinin arttığı görülmüştür. Bulmaca her zaman yalnız başına çözülebilen bir şey değildir. Bir aile üyesi veya bir grup arkadaşınızla da bulmaca çözebilirsiniz. Araştırmalara göre bir ekipte çalışmanın düşünme ve konuşma hızını artırabileceği görülmüştür. Ayrıca işbirliği sağlamak ve anlaşmazlık karşısında problem çözme becerilerinizi de güçlendirebilir.
 
İngiltere’nin saygın eğitim kurumlarından King College London Üniversitesinin gerçekleştirdiği bir araştırma her gün düzenli olarak bulmaca çözen bir kişinin beyninin 10 yıl daha gençleştiğini ortaya koymuştur.17 bin kişinin sosyal aktivitelerini mercek altına alan araştırma da yazboz ve kelime oyunlarının beyin sağlığına iyi geldiği belirtilmiştir. Bulmacanın beyni zinde tutmanın en doğru yollarlından biri olduğunu söyleyen araştırma ekibinin başındaki Profesör Keith Wesnes; “Hafızayı geliştiriyor, her gün düzenli olarak çözüldüğün de ise beyni gençleştiriyor,yaptığımız araştırma da beyni 10 yıl kadar gençleştirdiği sonucuna vardık” diye konuşmuştur.
Bunama, alzheimer ve unutkanlık sorunlarıyla boğuşmamak için gerekli en önemli şey, çalışmaya devam eden bir beyne sahip olmaktır.Araştırmalar düşünce ve eğitim faaliyetlerine devam eden insanların bu hastalıklara yakalanma şansını düşük buluyor.Zihni çalıştırmanın en kolay yollarından biri ise şüphesiz bulmaca çözmektir.
 
ALLAH hepimizin akıl sağlığını korusun. Amin. Selam ve Dua İle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR