Bunu ancak Türkler yapar

Hain darbe girişimine canını siper eden Türk halkı, borcuna da sadık kaldı. Temmuz ayında ödenmesi gereken bireysel borçlar tüm imkanlar zorlanarak ödenmeye çalışıldı. Borçluların bu çabası rakamlara da yansıdı.
Bunu ancak Türkler yapar

Canını tanklara siper eden, dövizini bozdurup ekonomi çarklarına destek olan Türk halkı, darbe girişiminin yarattığı kargaşa ortamına rağmen vadesi gelen borcunda da vatanseverliğini ortaya koydu. Borçluların bu çabası rakamlara da yansıdı. Vadesi gelen borcunu bekletmeden ödemeyi tercih eden vatandaşlar, bu kararlı duruşuyla hem darbe ve kaos çabasını boşa çıkardı hem de piyasadaki para döngüsünün devam etmesine katkı vererek ekonomiye omuz verdi.

HEM BİREYSEL HEM KREDİ KART BORCU DÜŞTÜ

2015'in Temmuz ayında bireysel kredi borcunu ödememiş kişi sayısı 91 bin 620 iken rakam bu yılın aynı döneminde yüzde 16,10 gerileyerek 76 bin 868 kişiye düştü. Benzer tablo bireysel kredi kartı borçlularında da gözlendi. Bir önceki yıl Temmuz ayında 106 bin 446 kişi kart borcunu ödemezken, bu yıl darbe ayında bankalara borcunu ödemeyenlerin sayısı 6 bin kişi geriledi. Böylece her iki kredi türünde borcunu ödemeyenlerin sayısı toplamda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,44 azalarak 173 bin 723 kişiden 150 bin 377 kişiye geriledi.

7 AYLIK GERİLEME YÜZDE 6

Bu yılın ilk 7 ayına ilişkin rakamlar incelendiğinde de borçlu hane halkı sayısında düşüş olduğu gözlendi. Ocak-Temmuz 2015 tarihleri arasında bireysel kredi borcunu ödemeyen toplam kişi sayısı 436 bin 397 kişiden bu yılın Ocak-Temmuz döneminde 422 bin 827 kişiye geriledi. Bireysel kredi kartı borcunu ödememiş kişi sayısı 638 bin 456'dan 588 bin 248'e ve her iki borç türünde de borcunu ödememiş toplam kişi sayısı 847 bin 119 kişiden 796 bin 402'ye düştü.

Batılı borcu ötelerdi

Ekonomistler, benzer bir durumun başka bir ülkede olması halinde ekonominin yerle bir olacağını belirtti. Aynı durumla karşılaşıldığında yabancı bir ülkede halkın panik halinde borçlarını ödemeyeceğini vurgulayan ekonomistler, “Canını ortaya koyan Türk halkından da başka bir şey beklenmezdi. Kötü gün için kıyıda köşede tutulan birikimler hiç düşünülmeden borç kapatmaya harcandı. Ekonomiyi ayakta tutmak için var gücüyle herkes yatırım yaparak, ev satın alarak, AVM'leri doldurarak destek oldu. Vatandaş, konomik darbe vurarak bizleri vatansız bırakmaya hevesli FETÖ'cü hainlere borcunu ödeyerek de güzel bir ders verdi" ifadelerini kullandılar.

Yeni Şafak