Burhaniye’de karbon monoksit zehirlenmesi uyarısı

Burhaniye ilçesinde, İlçe Sağlık Müdürlüğü, sobaların yanmaya başlaması ile birlikte karbon monoksit zehirlenmelerine dikkat çekti.
Burhaniye’de karbon monoksit zehirlenmesi uyarısı

Burhaniye ilçesinde, İlçe Sağlık Müdürlüğü, sobaların yanmaya başlaması ile birlikte karbon monoksit zehirlenmelerine dikkat çekti. Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin sık yaşandığına dikkat çekilirken, önlem alınması istendi.

Burhaniye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Faruk Kendigelen imzasıyla yapılan açıklama da şunlara yer verildi." Zehirlenme olayları, hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Güneybatıdan esen bir rüzgar olan "lodos" nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Bunun için gerekli önlemler alınmalıdır"

İHA