Murat Can

Murat Can

BÜROKRASİDE ADAY ENFLASYONU

BÜROKRASİDE ADAY ENFLASYONU

Genel seçim takvimi işlemeye başladı. İlk olarak podyumda bürokratları göreceğiz. 10 Şubat kamuda çalışıp aday olmak isteyenler için son tarih.

İstifa eden bürokratlara bakarak aday adaylığı listesinin bir kısmını oluşturmuş olacağız. Sonra diğer kısımları yavaş yavaş dolduracağız. Çünkü bu sürecin ardından partinin seçim takvimi işlemeye başlayacak.

Bürokrat adaylar arasında şu anda umut ve ikilem en sık yaşanan duygular.

Şöyle açıklayayım.

3 dönem kuralına takılacak milletvekillerinin boşalttığı koltuklarla, yeniden aday gösterilmeyecek milletvekillerini de düşündüğümüzde meclise giden yolda hayli bilet olduğu düşüncesinin neden olduğu bir umut iklimi var kulislerde.

İkilem: “İstifa etsem acaba yerime geri dönebilir miyim? Yoksa mevcut koltukta gider mi?” ikilemi. Bu duyguyu yaşamak istemeyen ve Konya için adaylığa giden yolun meclisin ikinci katından geçtiğini düşünen pek çok kişi “istifa edeyim mi, ne dersiniz?” sorusunun yanıtını almak için meclis koridorlarını aşındırıyor. Bu arada genel merkez demedim dikkat edin, meclis dedim…

Birde yukardaki gruplara ilaveten cin fikirli bürokratlar var. Mesela daire adam daire başkanı “istifa edip 5 Bin TL’ye kıyar aday adayı olursam en azından genel müdür yardımcılığını garantilerim” diye düşünen tayfa. Bunların zaten aday olurum gibi bir beklentisi yok.

Kimlerin aday adayı olmayı düşündüğüne gelince, en azından en önemlilerini buradan haftaya, yani 10 Şubat öncesinde yazacağım. Yazmadan önce kendilerini arayıp en azından teyit etmek istiyorum.

Peki, kaç koltuk sahibini arıyor. Bir hesap yapalım.

Konya mecliste 14 milletvekiliyle temsil ediliyor. Bunlardan 11 tanesi Ak Parti milletvekili. 1 CHP ve 2’de MHP milletvekili var. Muhtemelen bu tablo 12 Ak Parti, 1 CHP ve 1 MHP olarak genel seçimlerde yeniden şekillenecek. Hal böyle olunca Ak Parti’den milletvekili olmak isteyenler için 8 koltuk sahibini arayacak. Neden 8?

3 dönem kuralı gereği yeniden aday olamayacak milletvekilleri ile kamuoyunun yeniden aday gösterilmesi zayıf ihtimal olarak değerlendirilen isimleri topladığınızda 8 ediyor.

Bu 8 koltuk için şimdiden yüzün üstünde aday ortaya çıktığını düşünürseniz yarış hayli zorlu.

İlk aday adayımız zaten belli. Eski il başkanı Ahmet Sorgun. Ahmet Sorgun’un şansını ben pek yüksek görmüyorum. Ancak bir ihtimal var. Kendisi de muhtemelen o yolu deneyecek. Sanırım Ahmet Sorgun’un milletvekili olmasına en çok Tahir Akyürek sevinir. Milletvekili olmasından dolayı değil. Ahmet Sorgun milletvekili olursa muhtemelen danışman olarak Mustafa Yazlık’ı yanına alacak. Böylelikle Tahir Akyürek Yazlık’tan kurtulmuş olacak.

Bu arada geçtiğimiz günlerde Mustafa Özdemir Konya’dan bir belediye başkanının milletvekilliği için aday olacağını söyledi. Herkes kim bu isim diye düşünmeye başladı. Kim bilmiyorum. Ancak ben bu ismin Tahir Akyürek olmasını canı gönülden istiyorum. Evet evet. Yanlış duymadınız. Canı gönülden istiyorum. Bence Tahir Akyürek milletvekili adayı olursa Konya’nın bu sevincime ortak olacağından hiç kuşkum yok. Her ne kadar bu sevincim kendisinin Ahmet Sorgun milletvekili olunca duyacağı sevincine benzese de, olsun biz gerçekten sevineceğiz. Hatta söz veriyorum eğer Akyürek milletvekilliğine aday olursa coşkuyla çalışmalara katılacağım. Hatta ben Tahir Bey’e açıktan çağrı yapıyorum. Bir adaylık formu doldur ve efsane ol. Tam zamanı ve yeri... Bu iyiliği Konya’dan esirgemezsen bizde desteğimizi senden esirgemeyeceğiz söz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR