Bürokratlar ona çalışıyor

Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı'yken istifa ederek MHP'den aday olan Erhan Usta’nın bakanlıktaki iki genel müdürlüğü seçim kampanyası ekibi gibi kullandığı ortaya çıktı.
Bürokratlar ona çalışıyor

Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevindeyken istifa ederek Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) adaylık başvurusu yapan Erhan Usta, eski işyerinden kopamadı. MHP'den Samsun 1. sıra milletvekili adayı olarak gösterilen Erhan Usta'nın, istifa etmesine rağmen seçim konuşmalarını bakanlık personeline hazırlattığı ortaya çıktı. Bakanlık personeliyle, [email protected] adresli hesabıyla yazışan Usta'nın bakanlıktan ayrıldıktan sonra hemen kapatılması gereken e-mail hesabının halen açık olması da dikkat çekti.
HÜKÜMETE AYRI, USTA'YA AYRI RAPOR
Seçim döneminde sık sık Kalkınma Bakanlığı'na giden ve daire başkanlarına talimat veren Usta, bakanlık bürokratlarına hükümet aleyhinde kullanılmak üzere ekonomik veriler ve raporlar hazırlatıyor. Kalkınma Bakanlığı'na bağlı Yıllık Programlar ve Konjonktür Değerlendirme Genel Müdürlüğü ve Ekonomik Modeller ve Stratejik Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nü danışmanlık şirketi gibi gören Usta, bu müdürlüklerden aldığı raporları seçim çalışmalarında kullanıyor. Bu iki müdürlüğün ana amacı Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın da dahil olduğu üst düzey devlet adamlarına ekonomiyle ilgili raporlar hazırlatmak. Yeni Şafak'ın bakanlık kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre bu iki müdürlük yetkilileri, hükümete ve Cumhurbaşkanlığı'na olumlu ekonomik veriler iletiyor. Ancak müdürlüklerin MHP'li adaya verdiği raporlar ise ekonomik göstergelerin kötü olduğu yönünde.
BAKANLIĞIN E-POSTA SİSTEMİNİ KULLANIYOR
Usta'nın hükümet aleyhine raporlar hazırlattığı Kalkınma Bakanlığı'nın içindeki lobi, tüm yazışmalarını ise Kalkınma Bakanlığı'na ait kurumsal e-posta sistemiden yapıyor. Yeni Şafak o yazışmalardan 3 tanesine ulaştı. İstifa ettikten sonra, 25 Mart günü [email protected] adresli e-posta hesabından Kalkınma Bakanlığı'nda görevli üst düzey bir bürokrata elektronik posta gönderen Usta, “A. Abi, ekteki raporlara arkadaşlar bir göz atsın. Kabaca bana bilgi verirseniz sevinirim. Erhan” notunu ulaştırdı.
Talimatı alan Genel Müdür hemen bu maili ilgili birimdeki diğer arkadaşlarına gönderdi. Usta, bakanlık içindeki lobiden aldığı raporlarla çok sayıda TV programına katıldı ve gazetelere röportaj verdi. Samsun'daki bir seçim konuşmasında 2015'teki büyümenin yüzde 2'nin altında kalacağı yönünde açıklamalar yapan Usta'nın bu sözleri medyada gündem oluşturmuştu. Birçok yayın kuruluşu, “Eski Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekil adayı '2015 yılı büyümesi yüzde 2'yi geçemeyecek' dedi” başlıklı haber yayımlamıştı.
DEVLET RAPORLARIYLA KARALAMA RÖPORTAJ
Usta, Habertürk, Kanal D, Hürriyet'in de dahil olduğu çok sayıda basın kuruluşuna konuk olmuş ve ekonomik göstergelerin iyi olmadığını savunmuştu. Öte yandan MHP'nin seçime yönelik açıkladığı Ekonomik Programın hazırlanmasına da Kalkınma Bakanlığı'ndaki genel müdürlük çalışanlarının katkı sunduğu iddia ediliyor.
RESMİ BELGELER ADAYA SERVİS
19 Nisan 2015'te Genel Müdüre, e-posta gönderen Usta şu ifadeleri kullandı: “S., aşağıdaki bilgileri gönderirsen sevinirim. Dünya dolar endeksi gelişimi: Tanımı konusunda bir miktar açıklayıcı bilgiyle beraber. Gelişmekte olan ülkeler ile Türkiye büyüme mukayesesi: Üzerine rakamların yazılı olduğu şık iki tane grafik yapıştırırsanız sevinirim. 4. Maddedekini Perşembe öğleye kadar hazırlarsanız iyi olur. Bir TV programı (Habertürk 24 Nisan saat 11.00 Ekosiyaset canlı yayın) için İstanbul'a gideceğim. Öncesinde görmemde fayda var. Bu arada bilmem gereken başka kritik bir konu varsa onu da yazarsanız sevinirim. Kolay gelsin. Erhan.”
BÜROKRATLARI KENDİ ELEMANI GİBİ ÇALIŞTIRIYOR
Usta'nın bakanlık çalışanlarına bir talimatı da 18 Nisan tarihli. Bakanlıkta üst düzey 3 isme gönderilen e-postada şu ifadeler yer aldı: “Abi, ekte Abdurrahman Yıldırım'ın yazısını gönderiyorum. Orada yer alan Bader Arslan analizlerini biz de yapabilir miyiz? Onlara ilişkin biz de bir pozisyon oluşturalım. İstihdam ve weo henüz gelmedi. Selamlar.”