Burundan kök hücre nakliyle yürüdü!

Dört yıl önce bıçaklı saldırı sonucu boyundan aşağısı felç olan adam, burnundan alınan hücrelerin omuriliğine yerleştirilmesi sonrasında yeniden yürümeye başladı.
Burundan kök hücre nakliyle yürüdü!

Omurilik felçli 40 yaşındaki Bulgar itfaiyeci Darek Fidyka, dünyada bir ilki gerçekleştirerek uygulanan yeni bir yöntem sayesinde yürümeyi başardı. Polonya'da bulunan Wroclaw Üniversitesi'nden doktorların oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilen iki aşamalı ameliyatla Fidyka'nın burnundan alınan hücreler omuriliğine yerleştirildi. Bu hücrelerin omurilikteki kopuk bağlantıyı tekrar birleştirmesi sayesinde Fidyka bu kronik rahatsızlıktan kurtulan ilk kişi oldu ve yürümeyi başardı. 'Devrimsel' tedavi yöntemi, sinir lifleri arasına yerleştirilen hücrelerle bağlantının tekrar sağlanması üzerine kurulu.

Darek Fidyka, dört yıl önce bıçaklı bir saldırıya uğramış ve omuriliğinin ortadan bölünmesi üzerine Fidyka'nın boyundan aşağısı felç olmuştu. Talihsiz adamın rahatsızlığı 2004 yılında hayatını kaybeden ünlü aktör Christopher Reeve'in hastalığına büyük benzerlik taşıyordu. Reeve de 1995'te at üzerinden düştükten sonra omuriliğini zedelemiş ve felçli kalmıştı.

'Yeniden doğmuş gibiyim'

Kısmi omurilik yaralanmalarında iyileşme ihtimali olsa da, omuriliğin tamamen kopması durumunda tam bir iyileşme bugüne dek görülmemişti. İlk kez bir insan üzerinde başarıya ulaşan yöntemin geliştiricilerinden İngiltere'deki University College London (UCL) Nöroloji bölüm başkanı olan Profesör Geoffrey Raisman, 'Bu gelişmeyi, daha da ilerletilmesi durumunda, umutsuz omurilik felçlileri için tarihi bir dönemeç olarak görüyoruz' dedi. Raisman, ekibi ile birlikte geliştirdiği 'devrimsel' yöntemin 'Ay'da insan yürütmekten daha zor' olduğunu ifade etti. İngiliz BBC televizyonuna konuşan Darek Fidyka, 'Bacaklarımı tekrar hissetmeye başladığımda, hayatıma yeniden başlamış, yeniden doğmuş gibi oldum' dedi.