Büyük Ağa: Tarık Buğra

Anadolu Mektebi'nin düzenlediği, Doğumunun 100. Yılında Edebiyatımızın Yerli ve Milli Sesi Tarık Buğra anma etkinlikleri, açılış paneliyle başladı.
Büyük Ağa: Tarık Buğra

Programda konuşan Başkan Altay; “Tarık Buğra, bu topraklarda var olmanın davasını, kendi varlığı için bir haysiyet davası kabul etmiş ömrünün sonuna kadar memleket sevdasını sinesinde taşımış bir münevverdir” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Akşehir Belediyesi, Akşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Anadolu Mektebi’nin işbirliğiyle “Doğumunun 100. Yılında Tarık Buğra Paneli” gerçekleştirildi. Bir millete tarihini sevdirmenin yollarından birinin de geçmişin acı tatlı olaylarının berrak bir dille ve özgün bir kurgu ile anlatabilmekten geçtiğini söyleyen Altay; “İyi edebiyat tarihin doğru anlaşılmasında, gelecek nesillere taşınmasında, etkili bir rol üstlenir. Türk edebiyatının bu vasfa haiz yazarları arasında bilhassa yakın tarihin olaylarını samimi bir dil ve güçlü bir üslupla nakşettiği eserleri ile Tarık Buğra gelir. Tarık Buğra, bu topraklarda var olmanın davasını, kendi varlığı için bir haysiyet davası kabul etmiş ömrünün sonuna kadar memleket sevdasını sinesinde taşımış bir münevverdir. Tarık Buğra hakkında Ahmet Kabaklı şöyle söyler; “Tarık Buğra’nın yarattığı karakterler bismillahlı Allah’lı konuşurlar. Günah sevap nedir bilirler. Allah’a verecekleri hesabın, son nefesin kaygısı içindedirler. Doğru ve haysiyetli yaşanmış ömrün bu kıymetli verimini gençlerimizin gündeminde tutmanın önemi çok büyüktür. Konya’mızın medar-ı iftiharı Tarık Buğra’yı rahmetle anıyorum. Anadolu Mektebi’ne de çok teşekkür ediyorum. Sami abimizin yaktığı mum şu an da on binlerce gencimizi aydınlatıyor.

7-1-2-ugur-ibrahim-altay.gif

“ANADOLU MEKTEBİ ÇOK ÖNEMLİ BİR VAZİFEYİ İCRA ETMEKTEDİR”

İl Milli Eğitim Müdür Vekili Servet Altuntaş; “Tarık Buğra merhum yaşadığı zamanı aşarak klasikleşen ve her dönemde okuyucusuna söyleyecek sözü olan çok değerli bir yazarımızdır. Türkçenin bu büyük ustasını gençlerin gündemine alan Anadolu Mektebi şüphesiz çok önemli bir vazifeyi icra etmektedir. Gönüllülük esasına göre vazife alan bu öğrencileri tebrik ediyor, bu faaliyetin öncülüğünü yapan Sayın bakanımız Sami Güçlü’ye huzurlarınızda teşekkürlerimi arz ediyorum.” dedi. 

7-1-4-servet-altuntas.gif

“GENÇLERİMİZ GÖNÜLLÜ OLARAK YER ALIYOR”

Konya kültürel faaliyetler de İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü şehir diyen Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü panelin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ettiği konuşmasında Anadolu Mektebi’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Güçlü;“ Anadolu Mektebi, Tarık Buğra ile birlikte seçtiği yazarların 5’ini lise, 5’ini de üniversite döneminde okutuyor. Bu program gerçekleşirse bu öğrencilerimiz hayata başlarken üç fakülteyi bitirmiş gibi olacaklar. Anadolu Mektebi’nin bu faaliyetlerine destek olan Milli Eğitim Bakanlığına, Kültür Bakanlığına ve Gençlik ve Spor Bakanlığına çok teşekkür ediyorum. Bugün buraya on bir ilden öğrencimiz geldi. Anadolu Mektebi bütçesi olmayan tamamen gönüllülük esasına göre çalışan bir kurum. Bu kurumda gönüllülükle aşkla yer alan gençlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

7-1-6-sami-guclu.gif

“PROJE SEVENLERİNİN YARDIMI İLE DALGA DALGA YAYILDI”

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem ise konuşmasında şunlara dikkat çekti; “Daha küçük hayal edilen bu proje sevenlerinin yardımı ile dalga dalga yayıldı. Bu gün yine Anadolu Mektebi sayesinde Tarık Buğra’yı anıyoruz. Tarık Buğra içinden çıktığı bu toplumun değerlerini romanlarına en güzel şekilde işleyen kişidir.  Şu an o döneme bakıldığında ne kadar büyük ve önemli bir iş yaptığı anlaşılıyor. Kısacası Tarık Buğra, kültürümüzü kitaplarında, eserlerinde yansıtmış bir büyüğümüzdür. Buradan da Anadolu Mektebi sayesinde nice Tarık Buğra’lar çıkacaktır bundan eminim.”

7-1-3-orhan-erdem.gif

“PERGELİNİZİN BİR AYAĞI HEP EĞİTİM VE KİTAPTA OLSUN”

Bu işin temelinde aşk ve gönüllülük olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Haluk Dursun; “Yazarlarla ve bu tür sanatçılarla birebir tanışmanın birçok yolu var. Bunu programlarınıza katarsanız bu size ileride büyük bir hatıra ve iz bırakacağını unutmayın. Pergeliniz, yani bir ayağınız hep eğitim ve kitapta olsun. Pergelinizin diğer ayağı da gözlemlemek, merak etmek, gezmek olsun; şehir ve insan odaklı bir program olmak üzere. Bizim de büyükler olarak yapacağımız bu heyecanlı gençlerin arkasında durmaktır.” ifadelerini kullandı.

7-1-5-haluk-dursun.gif

“DUALARINIZI EKSİK ETMEYİN”

Tarık Buğra’nın eşi Hatice Bilen Buğra da panelin ve öğrencilerin Tarık Buğra’ya olan ilgisinin kendisini çok mutlu ettiğini belirttiği konuşmasında, “Gençleri bu oluşumun içerisine alıp teşvik eden öğretmenlere çok büyük hayranlık duydum. Hepsini gönülden tebrik ediyorum. Tarık Buğra hayatta olsaydı ve gençlerle dolu bu salonu ve bu sahneyi görseydi hüngür hüngür ağlardı. Gençlerin böyle bir işle ilgilenmesi ve kendilerinin bunu isteyerek yapması çok önemli. Tarık Buğra artık aramızda yok. Onun ihtiyacı olan tek şey ise dua. Dualarınızı eksik etmeyin.” dedi. Konuşmaların ardından Nevşehir’den Abdullah Altıparmak’ın panel başkanlığını yaptığı programda Akşehir’den Havva Özan, Aksaray’dan Selcan Tunç, Kırıkkale’den Zehranur Altın, Bursa’dan Hande Alıç seyircilere Tarık Buğra’yı anlattılar.  Aksaray, Artvin, Balıkesir, Bursa, Isparta, Gaziantep, Kastamonu, Karaman, Kırıkkale, Nevşehir ve Mardin’den panele katılan 40 öğrenci Tarık Buğra’yı dinleme fırsatı buldu. Panelin ikinci oturumu 26 Eylül Çarşamba günü 10.30’da Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

7-1-7-hatice-bugra.gif

GÜLŞEN YILMAZ / YENİ HABER GAZETESİ