"Büyük katılımdan ve genç nüfustan etkilendim"

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani: - "13. Ankara Kitap Fuarı, göreve başladıktan sonra katıldığım ilk kültürel etkinlik. Fuara büyük katılım olduğunu ve genç nüfusu görmek etkileyici ve mutluluk verici"- "Türk edebiyatını tanıma konusunda büyük
"Büyük katılımdan ve genç nüfustan etkilendim"

ANKARA (AA) - EDA ÖZDENER - İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, 13. Ankara Kitap Fuarı'na gösterilen ilgiyi etkileyici bulduğunu belirtti.

Gaiani, İtalya'nın konuk ülke olarak katıldığı 13. Ankara Kitap Fuarı'nda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'deki görevine geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güven mektubunu sunarak başladığını hatırlatan Gaiani, fuarın da katıldığı ilk kültürel etkinlik olduğunu söyledi.

Gaiani, "Fuara büyük katılım olduğunu ve genç nüfusu görmek etkileyici ve mutluluk verici." değerlendirmesinde bulundu.

Fuarın onur yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya İtalyanların değer verdiğini dile getiren Gaiani, Ortaylı ile aynı kültürel etkinlikte yer almaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Türkiye ile İtalya arasındaki kültürel ilişkilere katkılarından dolayı İlber Ortaylı'ya devlet nişanı takdim edildiğini belirten Gaiani, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlber Ortaylı, İtalya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin sürekliliğinin önemine dikkati çeken bir tarihçi. Bu açıdan kendisine teşekkür ediyoruz. İki ülke arasındaki ilişkilerin temeli tek günde oluşturulamaz, bu uzun bir süreçtir. Şimdiki mükemmel ilişkilerin, uzun bir sürecin sonucu olduğunu önemli bir tarihçi vurgulayabilir."

- "Türk yazarları okumaya başlayacağım"

Çağdaş dönem İtalyan yazarları arasında önemli yeri bulunan Donatella di Pietrantonio'nun fuarda Türk okuyucularla bir araya geldiğini ifade eden Gaiani, Pietrantonio'yu kendisinin de beğeniyle takip ettiğini vurguladı.

İtalyan edebiyatının zenginliğine işaret eden Gaiani, beğendiği diğer yazarlar arasında bir sıralama yapmasının kendisi için zor olduğuna değindi.

Türk ve İtalyan kültürü arasındaki birçok ortak değer bulunduğuna dikkati çeken Gaiani, Pietrantonio'nun eserlerinde işlediği annelik ve aile kavramlarının da bunlar arasında yer aldığını anlattı.

Gaiani, yazarın kitaplarının Türk okuyucuların da ilgisini çekeceğine inandığını dile getirdi.

Türk edebiyatını tanıma konusunda büyük heyecan duyduğuna işaret eden Gaiani, en kısa sürede Türk yazarların eserlerini okumaya başlayacağını kaydetti.

- "Fuarda gördüğüm, canlılık ve büyük katılım"

"Dönüş" romanıyla 2017 Campiello Ödülü kazanan Donatella di Pietrantonio da Ankara'da bulunmaktan mutluluk, fuara davet edilmekten de onur duyduğunu bildirdi.

"Fuarda gördüğüm, canlılık ve büyük katılım" diyen Pietrantonio, fuara yoğun katılım olmasını "Hepimiz ve edebiyat için bir ümittir." şeklinde değerlendirdi.

Kitaplarının Türk okurlarınca da beğenilmesini umduğunu anlatan Pietrantonio, ele aldığı değerlerin, dünyanın her yerindeki insanlara dokunabilen temalar olduğuna dikkati çekti.

Ünlü şair Nazım Hikmet ve Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un eserlerinden etkilendiğini vurgulayan Pietrantonio, Pamuk'un en çok "Kar" romanını sevdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: