Ali Dikilitaş

Ali Dikilitaş

Büyük risk!

Büyük risk!

Futbol çok nankör bir sektör, Türkiye’de futbol endüstrisi acemi ellerde çok büyük yatırıma rağmen Avrupa’da değer anlamında altıncı sırada olan Türk futbolu kulüpler bazında ancak onuncu sırada. Toplum olarak geçmişten ders alma konusunda çok büyük zafiyet içerisindeyiz. Sadece futbolda değil her konuda geçmişten ders almayı beceremiyoruz. Tarih okumayı gereksiz görüyoruz.

Türkiye’de İtalya’dan gelip, Hollanda’dan gelip, Fransa’dan gelip başarılı olan teknik adam yok. Gidip Hollanda’dan teknik adam getirip Türk milletinin parasını boşa veriyoruz. Milli Takımın başına başarılı olma olasılığı olmayan hocalar getiriyoruz.

Konyaspor’da Türk futboluna ayak uydurmuş durumda. Geçmişten ders alma konusunda büyük sıkıntımız var. Bu yazıyı yazarken yaşım 45 oldu, kendimi bildim bileli Konyaspor’un içindeyim. Ahmet Yüzbaşıgil, Süleyman Çınar, Algün Tunçalp, Mehmet Oktut , Kombassan süreci, Ahmet Şan hemen her yönetime yakın oldum. Çok kötü, olmaması gereken durumlarda yaşadım, güzel şeyler de yaşadım.

Konyaspor’da Hilmi Kulluk başkanlığında teşekkül etmiş, Selçuk Aksoy ve Abbas Kılıç’ın önderliğinde devam eden bir yönetim var. Hilmi Kulluk’un sporun içinde bir tüccar olduğunu uzaktan biliyorum. Selçuk Aksoy futbolu çok sever. Abbas Kılıç beden eğitim öğretmeni spor akademisi mezunu.

Konyaspor ekonomik ve vizyon açısından çok başarılı bir yönetime sahip, sportif başarı açısından ise yönetim istediği seviyeye gelemedi. Geçen yıl MRA gitmeye yakın Rıza Çalımbay bu takımın başında olsa çok başarılı olur diyen biriyim. Ezekiel, Manyama tam Rıza Çalımbay’ın istediği oyunculardı. Hem Rıza hoca başarılı olurdu hem de bu oyuncular Konyaspor’a katkı sağlardı. Rıza gelsin dediğimde Jahovic ve Yatabare kadroda yoklardı.

Sezon başında ise Rıza ismini duyduğumda eyvah dedim. Rıza hocanın oyun sisteminde Jahovic, Skubic, Miloseviç, Ömer Ali, Selim, Ali Turan, Amir kesinlikle başarılı olamayacak oyuncular. Jonsson ve Jevtovic de Rıza hocanın çok tarzı olan ön liberolar değiller. Bunun gerekçelerini aylardır yazılarımda izah etmeye çalışıyorum. Erdon’u kampa götürmeyip, çocuğu futboldan soğutmak çok büyük sportif hata. Manyama’yı kampa götürmeden yolları ayırmak hata. Rıza gibi hocan varsa Manyama gibi oyuncuyu kadroda tutmamak son derece tuhaf.

Tamer Tuna’nın yıldız yaptığı Jahovic, Rıza ile sefil oluyor ve olmaya devam edecek. Burada suçlu Jahovic mi, Rıza mı bence ikisi de masum. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var ve Rıza efendinin yoğurt yeme şekli bu. Skubic sezon başından beri vasat, bu adam 3 senedir Konya’da hiç bu kadar kötü resim verdi mi? Vermedi. Suçlu Rıza mı, Skubic mi? Rıza Çalımbay’ın futbol görüşü bu. Bana göre Rıza Çalımbay’ın kendini geliştirebilmesi gerekir ama olmuyor. Rıza, Gordon Milne’de tutuklu kalmış, oradan bir türlü kurtulamıyor.

Konyaspor’un kupada Kahramanmaraşspor’a elenmesi büyük olay! Bunun telafisi ve mazereti olamaz ve yönetim faturayı Rıza’ya kesmeliydi. Hilmi Kulluk ve arkadaşları çok büyük kumar oynadılar, futbol nankör bir oyun ve bundan sonra oluşabilecek olumsuzluklardan yönetim de nasibini alacak. Yönetim Rıza’ya son şans vererek kendini de olumsuzluklara, kötü sonuçlara ortak etti. Bu bence yönetimin tecrübe eksikliğinden kaynaklanan bir durum oldu. Hilmi Kulluk ve arkadaşları çok büyük risk aldılar ve kendi ayaklarına kurşun sıktılar. Umut ederim Konyaspor bu dönemi en az hasar ile atlatır.

Konyaspor’un bence çok iyi kadro derinliği var, bu olumsuz görüntüden çıkacaktır. Önemli olan bu durumdan çıkarken ne kadar yıpranacak ve bu duruma ne kadar hazırlıklıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Dikilitaş Arşivi
SON YAZILAR