Büyükelçilerden Türkiye’ye destek

Büyükelçilerden Türkiye’ye destek

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ankara'da görev yapan büyükelçilerle çalışma toplantısında buluştu. 15 Temmuz'daki hain darbe girişimini kınayan büyükelçiler, Türkiye'nin ve Türk demokrasisinin yanında olduklarını açıkladı.

TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ankara'da görev yapan büyükelçilerle çalışma toplantısında buluştu. "Demokrasinin Korunmasında Yerel Yönetimlerin Rolü" temasıyla yapılan toplantıya çok sayıda ülkenin büyükelçisi, yabancı misyon temsilcileri ve BM Türkiye Koordinatörü katıldı. 15 Temmuz darbe girişimini anlatan bir sunumla başlayan toplantıda konuşan Başkan Kadir Topbaş, dünyanın huzuruna, barışına nasıl katkı sunmak için Türkiye'de görev yapan büyükelçilerle paylaşımda bulunmayı çok önemsediklerini belirterek, "UCLG Dünya Teşkilatı Başkanı olarak BM'de yapılan toplantılarda dünyanın barış ve huzuru için yerel yönetimlere daha çok destek verilmesi gerektiğini söyledim. Sürdürülebilir bir kalkınma ve küresel barış için yerel yönetimler çok önemli" dedi.

Yerel yönetim olarak herkese eşit mesafede hizmet etmeye önem verdiklerini, siyasi mülahazaları bir tarafa bırakarak çalıştıklarını anlatan Topbaş, bu yılki yatırım bütçesi 5.5 milyar dolar olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin günü gelmiş borcu bulunmadığını ve çok ciddi projeler üretmeye devam ettiğini dile getirdi. 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminde 241 vatandaşın şehit olduğunu, İBB'nin önünde de 17 kişinin öldüğünü hatırlatan Başkan Topbaş, şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın net duruşu ve vatandaşlarımızın demokrasiye sahip çıkmasıyla bu hain girişimi bertaraf ettik. Masum insanları kalleşçe hedef almak nasıl değerlendirilir, bunun izahı mümkün değil. Ancak darbe girişiminin ardından Türkiye çok çabuk toparlandı. Yatırımlar devam ediyor ve enflasyon yaşamadık. İBB olarak da metrolar dahil yatırımlara hız kesmeden devam ediyoruz. Belediyemize kadar gelerek bize destek veren yabancı misyon temsilcilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz."

Geçmişte İstanbul'un denizlerinin ve derelerinin kirletildiğini ve temizlemenin kendilerine nasip olduğunu aktaran Topbaş, terörün de kirlenen denizler gibi büyüdükçe herkesi rahatsız eder hale geldiğini kaydetti. Bu sebeple bütün dünya ülkelerinin darbe ve terör gibi konularda ortak hareket etmesi gerektiğini ifade eden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nesillerimizin geleceğini kaosa bırakmamak için geleceği beraberce barış ve huzur içinde hazırlamalıyız. Bizim esasında konuşmamız gereken gezegenimizin geleceğidir. Ekolojik kıyameti, göç dalgalarını, dünyadaki yüzer gezer nüfusu konuşmalıyız. Türkiye 2.5 milyon Suriyeliye kapısını açtı. İstanbul'da 600 bin Suriyeli var ve rahat yaşamaları için her türlü desteği veriyoruz. UCLG olarak dünyadaki bütün yerel yönetimlerle temasa geçerek kalkınma ve dünyanın geleceği için ne yapmamız gerektiğini konuşuyoruz. Eğer Afrika gelişirse, Suriye'de savaş biterse, göç de biter. Doğru şehirleşmeyle kentlerin sorunlarını çözmeliyiz. Teknolojik olarak hızla gelişen ve küreselleşen dünyanın kaynaklarını nasıl adaletli paylaşabiliriz, bunu konuşmalıyız. Yerel yönetimler ve hükümetler dünyanın geleceği konusunda daha hassas olmalıdır. Çünkü kaderlerimiz birbirine bağlı. İnanıyorum ki insanlık artık bunların farkında ve bu ortak sorunlara karşı ortak akıl üreteceğiz."

Büyükelçileri gelecek baharda İstanbul'a davet eden Kadir Topbaş, elçilere İstanbul'u gezdirmekten mutluluk duyacağını sözlerine ekledi. Topbaş, toplantının ardından Ruanda'nın Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunzıza ile bir görüşme yaptı.

Buluşmada söz alan büyükelçiler, 15 Temmuz'da yaşanan hain darbe girişimini kınadıklarını, Türkiye'nin ve Türk demokrasisinin yanında olduklarını söyledi. Darbenin başarısız olmasından büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren elçiler, ülkelerinin 15 Temmuz'un ardından Türkiye ile daha iyi diyalog kurması için çalışacaklarını kaydetti.

Büyükelçilerden Türkiye’ye destek

Büyükelçilerden Türkiye’ye destek

Büyükelçilerden Türkiye’ye destek

Kaynak: