Ömer Kocabaş

Ömer Kocabaş

Büyükşehirde neden festival yok?

Büyükşehirde neden festival yok?

Lafa geldiği zaman Konyamız şöyle büyükşehir, böyle gelişmiş yer, Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahibiz, nüfusumuz şu kadar milyon diye övünmeyi biliyoruz. Fakat ortalama şehirlerin imkânlarından, eğlencelerinden nedense şehrimizi ısrarla mahrum bırakıyoruz.

Mesela Konya’da neden müzik ve eğlence festivali düzenlenmiyor. Aslında geçtiğimiz yıllarda pekâlâ yapılıyor, halkta gereken ilgiyi gösteriyordu. Altınbaşak festivalinden bahsediyorum. Çocukluğumuzda eski fuar alanında yazın yapılırdı. Ünlü sanatçıların konserleri, eğlenceler, alışveriş alanları derken, insanlar sıcak yaz gecelerinde hoşça zaman geçiriyorlardı. Daha sonra Mevlana Kültür Merkezi açılınca bir senede festival orada yapılmıştı. MKM’deki festival halkın bir bölümünden tepki çekmiş, konu uzun süre yerel medyada tartışılmıştı. Doğrusu Üçler Mezarlığının yanında, Mevlana Müzesine birkaç yüz metre mesafede müzikli eğlence yapılması uygun değildi.

Eski Fuar alanı Kültür Parka dönüştürüldüğünde de festival havasında olmasa da eğlence devam etmiş, Kültür Parkın açıldığı dönemde Mazhar-Fuat-Özkan, Haluk Levent gibi isimleri dinleme imkânı bulmuştuk. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi ne olduysa festival işinden vazgeçip, ilk önce “yüz gün yüz etkinlik” isimli bir yaz programı oluşturmuş, ardından da bu programda iptal edilip, Ramazan ayındaki “Rahmet Akşamları” adında daha küçültülmüş bir Ramazan programına dönüştürülmüştü. Rahmet akşamlarına katılan kişi veya grupların popülerliği, gösterilen ilgi ortada. Maksat belediyenin kültür ve sosyal işler daire başkanlığı faaliyet yapıyor görünsün(!) Ramazan ayında benzer etkinlikler yapılmaya devam edilsin ama şöyle büyük Konya festivali ya da Altınbaşak ismi ne olursa olsun, bir hafta sürecek, ülke gündemine oturacak bir festivalin organize edilmesi ne kadar zor olabilir ki?

6 gün için farklı müzik tarzlarında 6 tane alanında isim yapmış marka sanatçıyla anlaşılır, bir günde Konyamızın mahalli sanatçılarına ayrılır, ortaya dört dörtlük bir program çıkarılabilir. Elbette böyle bir programın yüksek bir maliyeti olacak. “Belediye bizim vergilerimizle milleti eğlendiriyor” diye ukalalık edecek küçük bir kitle olacaktır. Lakin böyle bir festivalden şehrin büyük bir çoğunluğunun hoşnut olacağı kesindir. İşin maliyet kısmına gelirsek, planlı bir organizasyon yapılırsa, hem sıfır maliyetli bir organizasyon yapılır, hem de az da olsa kara bile geçilir.

 Şöyle ki; geniş bir alanda yapılacak festival sadece konserle sınırlı olmayacak. Özellikle akşam 5-6’dan sonra farklı eğlenceler yapılacak, yeme-içme mekânları, kafeler vb. alışveriş alanları oluşturulacak, buralardan elde edilecek kiralar, şehrimizin önde gelen markalarıyla yapılacak sponsorluk anlaşmalarıyla istenirse rahatlıkla başarılı bir organizasyon yapılır. Kültür ve sosyal işler daire başkanlığına bir tüyo daha verelim. Selçuk Üniversitesinin 4-5 yıl öncesine kadar harika bir şekilde organizesini yaptığı bahar şenliği programlarını bir incelesinler, oradaki mantığı şehrin ölçeğinde büyütüp hayata geçirmeleri başarı için yetecektir.

İstanbul, Ankara gibi bazı şehirlerimizde büyükşehir ve merkez belediyeler farklı partilerden olduğu için aralarında anlamsız bir rekabet oluşuyor. Bizim şehrimizde ise böyle bir durum söz konusu değil. Büyükşehir belediyesi ve merkez üç ilçe belediyemiz gayet uyumlu çalışıyorlar. Bu dört belediyemiz bir araya gelip güçlerini birleştirseler rahatlıkla böyle bir organizasyonun altından kalkabilirler. Fakat bunun için şehri düşünmek, biraz kafa yorup, plan yapmak gerekiyor. Milletin o kadar derdi varken şu yaz sıcağında böyle ince işlerle kim niye uğraşsın ki(!) Zaten bu tarz ince meselelere kafa yorulduğu gün şehirde bir şeylerin değiştiğini fark edeceğiz…  

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Kocabaş Arşivi
SON YAZILAR