Büyükşehir’in zeytin işleme tesisi Mart ayı sonunda açılıyor

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın geçtiğimiz Kasım ayı sonunda temel atma törenini gerçekleştirdiği Dedeler Mahallesi Zeytin-Yaprak...
Büyükşehir’in zeytin işleme tesisi Mart ayı sonunda açılıyor

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın geçtiğimiz Kasım ayı sonunda temel atma törenini gerçekleştirdiği Dedeler Mahallesi Zeytin-Yaprak Salamura Tesisi Projesi Mart ayının sonunda hizmete açılacak.

Yaklaşık 3 aydır inşaatı devam eden ve 40 kişilik bir ekip tarafından çalışmaları sürdürülen, hem bölge ekonomisine hem de yerli halkın aile bütçesine katkı sağlayacak olan tesis Mart ayının sonunda üreticinin hizmetinde olacak. Bölge halkının da açılış için gün saydığı projede, ekipler tarafından betonarme inşaat kalemleri olan temel, kolon ve kirişler, çelik konstrüksiyon inşaat kalemleri, sandviç panel çatı ve idare binası tamamlandı. Sandviç panel duvarların üç gün içerisinde bitirilmesini planlayan ekipler, yüzde 70'ini tamamladığı tesisin çevre duvarı inşaatına başladı. Tarsus ilçesi Dedeler Mahallesinde temeli atılan, bütçesi 1 milyon 595 bin lira olan ve bin 700 metre kare kapalı alanda geleneksel salamura üretimini gerçekleştirecek salamura tesisi, işleme kapasitesi sayesinde üreticinin yüzünü güldürecek. Aynı zamanda bölgede işsiz vatandaşlara istihdam alanı sağlayacak olan tesiste kadın üreticiler de yerini alacak. Alternatif ürünlerle üretime zenginlik katacak salamura tesisinde üreticiler, dalından topladıkları ürünlerle yılda 100 bin kilogram/yıl sarı ulak yeşil kırma manuel ve otomasyon sistem, 25 bin kilogram/yıl gemlik siyah sele manuel sistemle işlenecek zeytinin yanı sıra 5 bin kilogram/yıl asma yaprağı işleyecek. Bahsedilen kapasiteler tesisin başlangıç kapasiteleri olmakla birlikte talep gelmesi halinde yılda 300 tona kadar zeytin işlenebilecek. Tesiste ayrıca yöresel çeşitler olan sarı ulak ve gemlik, asma yaprağında da trakya ilkeren ve Yalova incisi çeşitleri değerlendirilerek, ürünler hak ettiği değeri bulacak.

Büyükşehir’in zeytin işleme tesisi Mart ayı sonunda açılıyor

Büyükşehir’in zeytin işleme tesisi Mart ayı sonunda açılıyor

İHA